Kluski ziemniaczane z pietruszką

Ugotujemy ziemniaki w mundurkach, a następnie je obierzemy i jeszcze ciepłe przetrzemy przez praskę. Dodamy mąkę, jajka, pietruszkę i sól. Dokładnie wyrobimy ciasto, z którego przygotujemy…
Składniki, których potrzebujesz
1 kg ziemniaków
250 g mąki pszennej
1 jajko
sól
garść posiekanej pietruszki
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy je i gorące przeciskamy przez praskę.
Do mieszanki dodajemy mąkę, jajko, pietruszkę i sól.
Zagniatamy ciasto i formujemy wałki grubości palca, które następnie kroimy na kawałki o długości około 2 cm, lub możemy formować kluski za pomocą dwóch łyżek.
W garnku doprowadzamy osoloną wodę do wrzenia, dodajemy kluski i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię.
Ugotowane kluski wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kluski ziemniaczane z pietruszką
Gnocchi ziemniaczane z pietruszką to pyszne i ulubione danie, które zadowoli każdego miłośnika domowej kuchni. Głównymi składnikami są miękkie ziemniaki, mąka pszenna i świeża pietruszka. Gnocchi są delikatne, puszyste i doskonale nadają się jako dodatek do mięsnych lub warzywnych potraw. W połączeniu z masłem i posypane posiekaną pietruszką tworzą doskonałe doznanie smakowe. To danie jest nie tylko smaczne, ale i proste w przygotowaniu, co czyni je idealnym wyborem na codzienne gotowanie.