Plzeňskie rozpeki
Zaczniemy od przygotowania zakwasu z odrobiny mleka, drożdży i cukru. Obok wymieszamy mleko z żółtkami.
Składniki, których potrzebujesz
ciasto 1 kostka drożdże
2 szt. żółtko
250 g mąka pszenna type 450
1 łyżeczka sól
10 dkg rozpuszczone masło
250 g mąka pszenna type 550
200 ml mleko
1 łyżeczka cukier
letnie mleko
do posmarowania smalec
Sposób przygotowania
Do miski z mąką dodajemy już wyrastający zakwas, roztrzepane żółtka z mlekiem, roztopione masło i sól. Wyrabiamy ciasto i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta formujemy nasze rozpeki (bułeczki), które po umieszczeniu na blaszce spłaszczamy. Powinno nam wyjść około 6 bułeczek. Tak przygotowane odkładamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia.
Roztapiamy trochę smalcu, smarujemy nim wyrośnięte rozpeki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez około 40 minut.
Podajemy jako dodatek do mięs i warzyw.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Plzeňskie rozpeki
Plzeňskie rozpeki to tradycyjne czeskie danie pochodzące z Plzně. Ta specjał składa się z miękkiego chleba, który jest podłużnie przecięty i nadziewany różnymi składnikami, takimi jak szynka, ser i warzywa. Rozpeki następnie piecze się w piekarniku, aż staną się złociste i chrupiące. Są popularne jako szybka przekąska lub lekki posiłek i często podawane są z świeżą sałatą. Dzięki swojemu pysznemu smakowi i prostocie przygotowania zdobyły serca wielu miłośników czeskiej kuchni.