Plzeňskie rozpeki

Plzeňskie rozpeki
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Zaczniemy od przygotowania zakwasu z odrobiny mleka, drożdży i cukru. Obok wymieszamy mleko z żółtkami.

Składniki, których potrzebujesz

ciasto 1 kostka drożdże
2 szt. żółtko
250 g mąka pszenna type 450
1 łyżeczka sól
10 dkg rozpuszczone masło
250 g mąka pszenna type 550
200 ml mleko
1 łyżeczka cukier
letnie mleko
do posmarowania smalec

Sposób przygotowania

Do miski z mąką dodajemy już wyrastający zakwas, roztrzepane żółtka z mlekiem, roztopione masło i sól. Wyrabiamy ciasto i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta formujemy nasze rozpeki (bułeczki), które po umieszczeniu na blaszce spłaszczamy. Powinno nam wyjść około 6 bułeczek. Tak przygotowane odkładamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia.

Roztapiamy trochę smalcu, smarujemy nim wyrośnięte rozpeki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez około 40 minut.

Podajemy jako dodatek do mięs i warzyw.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Plzeňskie rozpeki

Plzeňskie rozpeki to tradycyjne czeskie danie pochodzące z Plzně. Ta specjał składa się z miękkiego chleba, który jest podłużnie przecięty i nadziewany różnymi składnikami, takimi jak szynka, ser i warzywa. Rozpeki następnie piecze się w piekarniku, aż staną się złociste i chrupiące. Są popularne jako szybka przekąska lub lekki posiłek i często podawane są z świeżą sałatą. Dzięki swojemu pysznemu smakowi i prostocie przygotowania zdobyły serca wielu miłośników czeskiej kuchni.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Wypieki, Dodatek do dań
Štítky: Kuchnia czeska, przystawka, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Plzeňskie rozpeki.

Dodaj komentarz