Krokiety z puree ziemniaczanego z smażoną cebulą i serem

Szczypiorek kroimy na małe kawałki i razem z pozostałymi składnikami mieszamy z purée ziemniaczanym. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 5-10 minut…
Składniki, których potrzebujesz
około 300 g puree ziemniaczanego
1 większe jajko
garść suszonej smażonej cebuli
szczypiorek
4-5 łyżek mąki półgrubej (w zależności od gęstości puree)
2 łyżki startego parmezanu (nie musi być)
---
bułka tarta
twardy ser w całości
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Drobno posiekane cebule jarną mieszamy z pozostałymi składnikami w puree ziemniaczanym. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej.
Ser kroimy na mniejsze kostki. Na dłoń bierzemy trochę masy i owijamy w nią ser. Krokiety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Możemy podawać jako dodatek lub samodzielnie z pysznym sosem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Krokiety z puree ziemniaczanego z smażoną cebulą i serem
Krokiety z puree ziemniaczanego z smażoną cebulą i serem to pyszne i wyjątkowe danie, które zachwyci każdego miłośnika ziemniaków. Te chrupiące kule z delikatnego puree ziemniaczanego są wzbogacone kawałkami smażonej cebuli, która nadaje potrawie bogaty i słodki smak. Dodany ser wewnątrz krokiety topnieje i tworzy pyszną soczystość. Można je podawać jako dodatek lub jako samodzielne danie, najlepiej z sosami według własnego wyboru. Ten przepis to doskonały sposób na wykorzystanie pozostałego puree ziemniaczanego i wniesienie na stół czegoś wyjątkowego.