Pieczeń marynowane udka indyka

Pieczeń marynowane udka indyka
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 100 minut
Porcje: 2

Udka przyprawiamy solą i pieprzem. W misce mieszamy olej z musztardą, chili i sosem sojowym. Tą mieszanką smarujemy udka i zostawiamy do marynowania na jedną godzinę. Cebulę kroimy na...

Składniki, których potrzebujesz

2 udźca indycze nogi
2 cebule
2 plasterki masła
1 gałązka rozmarynu
2 plastry dobrze umytej cytryny
Na marynatę
2 łyżki oleju
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka musztardy gruboziarnistej
1 łyżka słodkiego sosu chile
1 łyżka dobrej sosu sojowego
1 łyżeczka mielonej papryki
sól
mielony pieprz

Sposób przygotowania

Posolimy i popieprzymy udka. Następnie wymieszamy olej z musztardą, chili i sosem sojowym. Udkami smarujemy tę mieszanką i zostawiamy na godzinę do odpoczynku.

Cebulę kroimy w cienkie paski i wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z rozmarynem i cytryną. Na cebuli układamy udka, a na każdym z nich kładziemy kawałek masła.

Dodajemy wodę i przykrywamy. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 1,5 do 2 godzin, aż do miękkości. Podczas pieczenia od czasu do czasu polewamy sosem. Jeśli to konieczne, dodajemy wodę.

Przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy pokrywkę z naczynia, zwiększamy temperaturę w piekarniku i dopiekamy, aż uzyskają pożądany kolor.

Serwujemy z ziemniakami lub ryżem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pieczeń marynowane udka indyka

Pieczone marynowane udka indycze to pyszne danie, które zadowoli każdego miłośnika mięsa. Marynowanie, zazwyczaj z ziołami, czosnkiem i cytrusami, nadaje temu daniu wyjątkowy smak i soczystość. Podczas pieczenia skórka zyskuje złocisty kolor, a warzywa podawane jako dodatek wnoszą świeżość. To danie jest idealne na uroczyste kolacje czy rodzinne święta, gdzie zachwyca zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem. W połączeniu z puree ziemniaczanym lub sałatką staje się doskonałym gastronomicznym doświadczeniem.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (48 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso drobiowe
Tag: mięso drobiowe, obiad, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, czeski, łatwy, dla początkujących, piec, zioła, marynowanie, mięso z indyka

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Pieczeń marynowane udka indyka.

Dodaj komentarz