Kurczak z zupy na świeżych warzywach w woku

Kurczak z zupy na świeżych warzywach w woku
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Porcje: 4

Nie wiecie, co zrobić z nadwyżkami kurczaka? Możecie je wykorzystać do łatwego i pożywnego dania. Wystarczy je smażyć z różnymi warzywami na patelni wok.

Składniki, których potrzebujesz

400 g mięsa odgotowanego z zupy
100 g słoniny
150 g cebuli (1 duża)
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera
1/2 dużej żółtej papryki
1/2 dużej czerwonej papryki
200 ml bulionu (lub wody)
1 łyżeczka mąki pszennej
2 łyżki sosu sojowego
1 plasterek masła (1 cm)
zmielony pieprz (do smaku)
sól (do smaku)
listki natki pietruszki
listki selera

Sposób przygotowania

Ugotowane mięso z kurczaka oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Bekon kroimy w małe kostki.

Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę kroimy w krążki, czosnek w plasterki, papryki w szersze paski, a łodygi siekamy drobno.

Na patelni z głębokim dnem rozgrzewamy masło. Następnie dodajemy mięso, szybko je smażymy, a potem przekładamy na talerz.

Na patelnię do mięsa wkładamy bekon. Gdy zacznie uwalniać tłuszcz i nabierze różowego koloru, dodajemy cebulę i czosnek, a następnie podsmażamy do zeszklenia.

Następnie dodajemy papryki, łodygi i sos sojowy, i wszystko smażymy przez pięć minut.

Następnie mieszamy usmażone mięso, mąkę rozpuszczoną w bulionie lub wodzie i gotujemy przez 10 minut, mieszając.

Na końcu dodajemy posiekane zioła oraz solimy i pieprzymy do smaku.

Do podania pasują ugotowane ziemniaki.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kurczak z zupy na świeżych warzywach w woku

Kurczak z zupy na świeżych warzywach w woku to doskonały wybór dla miłośników zdrowego jedzenia. Danie to łączy soczyste kawałki kurczaka z różnorodnymi świeżymi warzywami, takimi jak marchewka, brokuły i papryka. Przygotowanie w woku zapewnia szybkie i równomierne usmażenie, co zachowuje cenne składniki odżywcze i smak surowców. Doprawione sosem sojowym, imbirem i czosnkiem, danie jest doskonale zrównoważone i pyszne. Idealne na lekki obiad lub kolację, które sycą i cieszą podniebienie.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (24 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso drobiowe
Tag: Warzywa, kurczak, mięso drobiowe, smażenie, obiad, łatwy, zwykły dzień, łatwy

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Kurczak z zupy na świeżych warzywach w woku.

Dodaj komentarz