Kurczakowe krokiety z czerwoną sosą

Pokroimy mięso z kurczaka do miski, posolimy, przyprawimy, dodamy czosnek i skrobię, wszystko dobrze wymieszamy i stopniowo wmieszamy wodę. Miskę przykrywamy i zostawiamy na chwilę do odpoczynku.
Składniki, których potrzebujesz
300 g mięsa kurczaka (zmielić)
sól
pieprz
1 łyżeczka skrobi
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżki wody
bułka tarta z bułek do obtoczenia
olej do smażenia
Sos
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mniejsza cebula
1 marchewka
2 plastry imbiru
1 ząbek czosnku
2 łyżki ajwaru (pasta paprykowa)
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
sól do smaku
szczypta pieprzu
1 łyżeczka cukru (do smaku)
bulion drobiowy do podlewania
Sposób przygotowania
Pokroimy kurczaka na kawałki i wrzucimy do miski, posolimy, dodamy przyprawy, czosnek i skrobię. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy wodę. Miskę przykrywamy i odstawiamy na kilka minut do schłodzenia.
Na oliwie z oliwek smażymy pokrojoną cebulę, czosnek, imbir i plasterki marchewki. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i ajvar, wszystko mieszamy i zalewamy odrobiną bulionu lub wody. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy cukier dla wzmocnienia smaku.
Podgrzewamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy temperaturę i zostawiamy, aby lekko bulgotało. Z mielonego mięsa formujemy 10 kul, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z ryżem lub makaronem i polewamy sosem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kurczakowe krokiety z czerwoną sosą
Kurczakowe krokiety z czerwoną sos są pyszne, a pokochasz je od pierwszego kęsa. Złote, chrupiące krokiety, wypełnione delikatnym mięsem z kurczaka, są idealną przystawką lub daniem głównym. Czerwony sos, zazwyczaj z pomidorów i ziół, nadaje potrawie świeżości i bogatego smaku. To danie jest doskonałe zarówno na rodzinne kolacje, jak i na uroczystości. Każdy kęs rozpływa się w ustach i cieszy twoje kubki smakowe. Nie przegap okazji, aby rozkoszować się tą wspaniałą kombinacją!