Węgierski kurczak pörkölt
Węgierski kurczak perkelt to smaczne i soczyste danie z przyprawionym sosem, które zadowoli fanów gulaszy i podobnych potraw. Nie jest zagęszczone mąką, tylko mięso,…
Składniki, których potrzebujesz
1 kurczak nieodkostniony (1000 - 1500 g)
1000-1500 g cebuli (ile kurczaka, tyle cebuli)
sól
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
2 zielone papryki
1 pomidor
3 łyżki oleju
woda
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy na kawałki i solimy.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy drobno pokrojoną cebulę, zieloną paprykę pokrojoną w paski oraz pomidora pokrojonego w ćwiartki. Cebula powinna być lekko brązowa, ale nie może się spalić. Zdejmujemy z ognia i dodajemy obie mielone papryki, następnie zalewamy około 300 ml wody, wracamy na ogień i dusimy prawie do tłuszczu - papryka nie może się przypalić.
Ponownie dodajemy tę samą ilość gorącej wody, aby gotowanie się nie zatrzymało, i ten proces powtarzamy jeszcze 4-5 razy, aż cebula zmięknie.
Do tej paprykowej bazy dodajemy kurczaka i smażymy go, ciągle mieszając.
Wlewamy gorącą wodę i dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby dolewamy małe ilości gorącej wody.
Gotowe danie nie powinno mieć zbyt dużo sosu. Cebula, która się rozgotuje, nadaje sosowi gęstość i smak, a jej żelatynowa konsystencja zależy od kości kurczaka. Dlatego ten perkelt nigdy nie jest zagęszczany mąką.
Podajemy z kluskami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Węgierski kurczak pörkölt
Węgierski kurczak perkelt to tradycyjne danie, które wyróżnia się aromatycznym smakiem i bogatym sosem. Głównymi składnikami są mięso kurczaka, cebula, czosnek oraz mocna papryka, która nadaje potrawie charakterystyczny czerwony kolor i wyrazisty smak. Perkelt zazwyczaj podawany jest z kluseczkami, ryżem lub świeżym chlebem, co doskonale uzupełnia jego sycący sos. To danie jest popularne nie tylko na Węgrzech, ale także w wielu innych krajach Europy Środkowej, gdzie przyrządzane jest w różnych wariantach.
Tomáš Rohlena