Lekka warzywna risotto

Ryż gotujemy w osolonej wodzie z masłem, przyprawą curry, liściem laurowym i cebulą. Papryki kroimy w cienkie paski, a pomidory w półksiężyce. Na patelni typu wok...
Składniki, których potrzebujesz
10 dkg ryżu basmati
1 łyżeczka przyprawy curry indyjskiego
1 łyżka masła
1/2 cebuli
liść laurowy
1/2 białej papryki
1/2 pomarańczowej papryki
6 koktajlowych pomidorków
garść mrożonych zielonych fasolek
1/2 kostki Knorr
2 łyżki oleju
2 dl białego wina
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy w wodzie z masłem, curry, solą, liściem laurowym i cebulą. Papryki kroimy w paski, a pomidory na półksiężyce.
Na patelni wok na oleju podsmażamy papryki, następnie dodajemy mrożone fasolki, wsypujemy Knorr i podlewamy winem. Po chwili mieszania dodajemy pomidory i dusimy, aż warzywa zmiękną.
Na koniec wszystko dokładnie mieszamy. Możemy to od razu podać na przykład posypane startym serem, lub jako dodatek do mięsa.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Lekka warzywna risotto
Leichte warzywne risotto to doskonały wybór dla miłośników zdrowego odżywiania. To smaczne danie łączy świeże warzywa, takie jak papryka, cukinia i groszek, z delikatnym ryżem, który wchłania wszystkie naturalne smaki. Przygotowanie risotto jest proste i szybkie, idealne na szybki lunch lub kolację. Uzupełnij je ziołami, takimi jak bazylia czy pietruszka, aby podkreślić smak i orzeźwić. Leichte warzywne risotto jest jednocześnie doskonałym źródłem witamin i minerałów, które wspierają twoje zdrowie.