Kulajda z jajkami

Kulajda z jajkami
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Dodajemy drobno posiekany koperek, liść laurowy, czarny pieprz, ziele angielskie i solimy.

Składniki, których potrzebujesz

1 kubek śmietana do ubijania
2 liście liść laurowy
3 łyżki posiekany koperek
4 łyżki mąka półgruba
2 l woda
4 szt. jajka
2 kulki czarny pieprz
3 kulki ziele angielskie
4 szt. ziemniaki
1 łyżka ocet

Sposób przygotowania

Po zmięknięciu ziemniaków dodajemy mąkę, którą zagęszczamy kulajdę. Następnie gotujemy i dodajemy śmietanę do ubijania oraz ocet.

Kiedy kulajda jest gotowa, wbijamy do niej jeszcze całe jajka. Na jednego gościa przypada jedno jajko. Tak jeszcze chwilę gotujemy.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kulajda z jajkami

Kulajda z jajkami to tradycyjna czeska zupa, która wyróżnia się swoim bogatym smakiem i kremową konsystencją. Głównymi składnikami są ziemniaki, grzyby, kwaśna śmietana i koper, które tworzą unikalną kombinację. W zupie zazwyczaj podaje się również gotowane jajka, które dodają potrawie wartości odżywczych i smaku. Kulajda jest szczególnie popularna w chłodnych miesiącach i często serwowana jako danie główne. Ta pyszna zupa jest symbolem czeskiej kuchni, a jej przygotowanie wprowadza do domu przyjemną atmosferę.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.4/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Zupy, Wegetariańskie, Warzywa
Štítky: Kuchnia czeska, zupa, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Kulajda z jajkami.

Dodaj komentarz