Kulajda z jajkami
Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Dodajemy drobno posiekany koperek, liść laurowy, czarny pieprz, ziele angielskie i solimy.
Składniki, których potrzebujesz
1 kubek śmietana do ubijania
2 liście liść laurowy
3 łyżki posiekany koperek
4 łyżki mąka półgruba
2 l woda
4 szt. jajka
2 kulki czarny pieprz
3 kulki ziele angielskie
4 szt. ziemniaki
1 łyżka ocet
Sposób przygotowania
Po zmięknięciu ziemniaków dodajemy mąkę, którą zagęszczamy kulajdę. Następnie gotujemy i dodajemy śmietanę do ubijania oraz ocet.
Kiedy kulajda jest gotowa, wbijamy do niej jeszcze całe jajka. Na jednego gościa przypada jedno jajko. Tak jeszcze chwilę gotujemy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kulajda z jajkami
Kulajda z jajkami to tradycyjna czeska zupa, która wyróżnia się swoim bogatym smakiem i kremową konsystencją. Głównymi składnikami są ziemniaki, grzyby, kwaśna śmietana i koper, które tworzą unikalną kombinację. W zupie zazwyczaj podaje się również gotowane jajka, które dodają potrawie wartości odżywczych i smaku. Kulajda jest szczególnie popularna w chłodnych miesiącach i często serwowana jako danie główne. Ta pyszna zupa jest symbolem czeskiej kuchni, a jej przygotowanie wprowadza do domu przyjemną atmosferę.