Śliwkowe knedliki

Śliwkowe knedliki
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Porcje: 3

Śliwkowe kluski na parze błyszczą jak klejnot na naszyjniku czeskiej kuchni, ponieważ nasz naród ma szczególny związek ze śliwkami. Śliwkowe kluski na parze robi się bardzo podobnie jak inne owocowe kluski na parze, tylko trzeba poczekać na czas śliwek i nie oddać ich wszystkich do destylarni na śliwowicę. Tak więc we wrześniu wszyscy miłośnicy śliwkowych klusek na parze, miejcie się na baczności.
Ci, którzy kochają wybuchowo pyszne połączenie śliwek i maku, mogą spróbować naszego przepisu na śliwkowe kluski z makiem. Jednak mielony mak nie dodaje się na końcu do gotowych kluski na parze, ale bezpośrednio do ciasta. Zobaczycie, że ten sposób wydobywa ze śliwek i maku jeszcze więcej substancji, smaku i aromatu. Mała rada: użyjcie twarogu w kostce, ponieważ ten w wiaderku jest zbyt mokry i rzadki, więc nie nadaje się do ciasta na kluski. Przepis na śliwkowe kluski na parze właśnie tutaj.

Składniki, których potrzebujesz

250 g tłustego twarogu w kostce
1 jajko
120 g kaszy manny dla dzieci
2 łyżki mielonego maku
12 wypestkowanych śliwek
cukier puder
masło
biały jogurt

Sposób przygotowania

Najpierw zagotuj wodę w dużym garnku. Do miski włóż jajka, kaszkę i mielony mak. Zagnieć ciasto, przy czym im mniej będziesz je mieszać, tym będzie bardziej kruche.

Na stolnicy nasyp kopczyk kaszki. Na nim ułóż kopczyk ciasta i spłaszcz je w placka. W środek włóż wypestkowaną śliwkę, zawiń i uformuj ładnego knedlika-kuleczkę. To, że knedlik będzie obtoczony w kaszce, pomoże, aby nie był lepiący się do rąk ani do innych kawałków.

Do wrzącej wody, którą gotowałeś na początku, włóż knedliki tak, aby w miarę możliwości nie leżały zbyt blisko siebie. Po około 6–7 minutach wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je z gorącej wody łyżką cedzakową. Jeśli masz jeszcze inne knedliki, powtórz tę czynność.

Gotowe knedliki posyp cukrem pudrem i polej roztopionym masłem. Wariant B: zamiast masła można użyć też jogurtu naturalnego.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Śliwkowe knedliki

Śliwkowe knedliki są tradycyjnym daniem kuchni środkowoeuropejskiej, szczególnie popularnym w Czechach i na Słowacji. Ten deser przygotowuje się z ciasta, które może być kartoflane, drożdżowe lub twarogowe, a nadziewa się soczystymi śliwkami. Po ugotowaniu knedliki podaje się posypane cukrem, cynamonem i roztopionym masłem. Czasami używa się także bułki tartej lub maku. Śliwkowe knedliki są lubiane za swoją słodką nutę i puszystą teksturę, a często podaje się je jako danie główne na słodko lub jako deser.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.1/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Smaki, Danie główne, Pierogi z owocami, Owocowe, Dla dzieci, Wegetariańskie
Štítky: Kuchnia czeska, cukierek, jedzenie dla dzieci, deser, danie główne

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Śliwkowe knedliki.

Dodaj komentarz