Masłowo - cynamonowe ślimaki z pomocą miksera

Deser trochę przypomina nasze czeskie bułeczki ze śmietaną. Ślimaki są miękkie, słodkie i pachną przyprawami, które zostały użyte. Jednocześnie są…
Składniki, których potrzebujesz
Starter na ciasto
80 g mleka
80 g wody
30 g mąki pszennej
Ciasto
90 g masła (lub w połowie z Herą)
170 g mleka
2 jajka
10 g suszonych drożdży (lub 22 g świeżych)
500 g mąki pszennej
30 g mleka w proszku
1/2-1 łyżeczki soli
Nadzienie
250 g cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
150 g masła
Sos
120 g cukru pudru
60 g śmietany (Lučina, Philadelphia)
60 g masła
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
20 g mleka
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo
mąka i tłuszcz do przygotowania formy
Sposób przygotowania
Przygotowujemy składniki na ciasto startowe, gotując je przez 3 minuty w temperaturze 80 °C przy prędkości 3. Następnie odstawiamy na około 10 minut, aby odpoczęły i ostygły.
Do blendera wlewamy mleko, jajka, masło i drożdże, miksując przez 20 sekund na prędkości 4. Następnie dodajemy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy przez 3–4 minuty w programie Ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie i lekko lepkie. Jeśli to konieczne, dodajemy jedną lub dwie łyżki mąki pszennej. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut w misce. Ciasto można również przygotować wieczorem i pozostawić do wyrośnięcia w lodówce (lub na balkonie), a rano upiec świeże.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie, wkładając wszystkie składniki do blendera i miksując na gładką pastę przy prędkości 4 przez 30 sekund.
Wyrośnięte ciasto kładziemy na roboczą powierzchnię posmarowaną olejem. Lekko wałkujemy je na prostokąt o grubości około 1 cm i wymiarach 50 × 30 cm. Następnie smarujemy przygotowaną pastą i z dłuższego boku zwijamy w roladę. Z tej rolady odkrawamy pojedyncze kawałki (najlepiej zrobić to za pomocą nieperfumowanej nici dentystycznej) i umieszczamy je na blasze, którą natłuszczamy i posypujemy mąką. Pozostawiamy odstępy między kawałkami, ponieważ bardzo wyrosną. Pozwalamy im rosnąć, aż objętość rolek zwiększy się dwukrotnie.
Piekarnik nagrzewamy do 180 °C i pieczemy przez 20 minut.
Sos przygotowujemy, mieszając wszystkie potrzebne składniki na wysokich obrotach przez 30 sekund. W zależności od rodzaju sera, konsystencja może nie być całkowicie gładka, ale nie wpływa to na smak.
Podajemy na ciepło, polane sosem waniliowym.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Masłowo - cynamonowe ślimaki z pomocą miksera
Maślane-cynamonowe ślimaki to pyszne wypieki, które pokochasz. Ciasto jest miękkie i aromatyczne, dzięki maśle i cynamonowi, które nadają mu nieodpartą smak. W przygotowaniu pomoże Ci blender kielichowy, który ułatwi mieszanie i wyrabianie ciasta. Po upieczeniu ślimaki po prostu rozpływają się na języku i idealnie pasują do popołudniowej kawy lub herbaty. Przygotuj tę delicję i ciesz się słodkim doświadczeniem z rodziną i przyjaciółmi!