Truskawkowa babka z twarogiem

Truskawki myjemy i kroimy na kawałki. Pozostałe składniki na nadzienie dobrze mieszamy w misce. Kruszonkę przygotowujemy również szybko, wystarczy ją chwilę przetwarzać.
Składniki, których potrzebujesz
Ciasto
150 g jogurtu
100 ml mleka
120 g oleju
120 g cukru
2 jajka
250 g mąki orkiszowej
5 g proszku do pieczenia
2 g sody oczyszczonej
Nadzienie
250 g świeżych truskawek
250 g twarogu z wiaderka
20 g cukru
20 g skrobi kukurydzianej
10 ml rumu
Kruszonka
30 g masła
30 g mąki
25 g cukru
cynamon do smaku
Sposób przygotowania
Myjemy truskawki i kroimy je na małe kawałki. Wszystkie pozostałe składniki na nadzienie dokładnie mieszamy w misce. Szybko przygotowujemy kruszonkę, łącząc masło, mąkę, cukier i cynamon. Nastawiamy piekarnik na 180°C i blachę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
W misce dokładnie mieszamy wszystkie płynne składniki, w tym cukier, a następnie do mieszanki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Gotowe ciasto wylewamy na blachę, łyżeczką dodajemy nadzienie, posypujemy truskawkami i kruszonką.
Piekliśmy przez 20 minut, następnie obniżyliśmy temperaturę do 160°C i piekliśmy przez kolejne 20 minut.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Truskawkowa babka z twarogiem
Jahodowe ciasto z twarogiem to pyszny deser, który łączy słodki smak dojrzałych truskawek z kremową delikatnością twarogu. Ta ulubiona czeska przekąska często przygotowywana jest jako szybkie ciasto, idealne na letnie dni. Kombinacja puszystego ciasta z kawałkami świeżych truskawek i twarogu tworzy orzeźwiające doznanie smakowe. Bublanina doskonale nadaje się jako deser do popołudniowej herbaty lub jako słodka kropka nad i po rodzinnym obiedzie. Wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także wyrazistym kolorem i pięknie aromatyzuje całą kuchnię.