Morelowe knedliki

Obieramy ziemniaki i zgniatamy je. Z ziemniaków, szczypty soli, żółtek i mąki tworzymy gładkie ciasto. Morele obieramy i usuwamy z nich pestki. Zamiast pestki…
Składniki, których potrzebujesz
1 kg gotowanych ziemniaków
sól
3 żółtka
mąka pszenna typ 450
800 g moreli
cukier kostkowy
150 g masła
100 g bułki tartej
śmietana kwaśna
cukier do posypania
Sposób przygotowania
Obieramy ziemniaki i ugniatamy je.
Z ziemniaków, odrobiny soli, żółtek i mąki przygotowujemy gładkie ciasto. Morele obieramy i usuwamy pestki. Zamiast pestek wkładamy do każdej moreli kostkę cukru.
Następnie dokładnie zawijamy je w kawałek wcześniej przygotowanego ciasta. Knedle wkładamy do wrzącej wody i gotujemy je przez około 10 minut.
Na rozgrzanym maśle smażymy bułkę tartą na złoto. Knedle następnie wyjmujemy łyżką cedzakową, pozwalamy im odcieknąć, a następnie przekładamy do ciepłej miski.
Smarujemy kwaśną śmietaną i posypujemy złotą bułką tartą.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Morelowe knedliki
BRZOSKWINIOWE KNEDLIKI to ulubione czeskie danie, które łączy tradycyjne ciasto knedlowe z pysznymi brzoskwiniami. Zwykle przygotowuje się je z ciasta ziemniaczanego lub mącznego, do którego wkłada się świeże lub kompotowane brzoskwinie. Po ugotowaniu knedliki podaje się posypane cukrem i polane roztopionym masłem. Ten deser często uzupełnia się twarogiem lub bitą śmietaną. Brzoskwiniowe knedliki cieszą się szczególną popularnością w lecie, gdy brzoskwinie są w sezonie, i stanowią słodką, urzekającą smak domowej kuchni.