Naleśniki z cynamonem

Po letnim obiedzie nie ma nic przyjemniejszego niż stos świeżo upieczonych słodkich naleśników. Delikatne naleśniki obtoczone w cukrze i cynamonie są niesamowite...
Składniki, których potrzebujesz
500 ml letniego mleka
1 łyżka (pełna) cukru pudru
1-2 żółtka
1 szczypta soli
10 g drożdży
250 g mąki tortowej
tłuszcz do natłuszczenia patelni na placki
Do obtoczenia
cukier puder
cynamon mielony
Sposób przygotowania
Drożdże rozkruszamy w głębokiej misce z cukrem, dodajemy trzy łyżki mleka, dwie łyżki mąki i tworzymy rzadką zasmażkę. Przykrywamy miskę i pozostawiamy zasmażkę do wyrośnięcia.
Do wyrośniętej zasmażki wmieszujemy żółtka, sól i stopniowo dodajemy łyżkę lub dwie mąki i łyżkę mleka, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Ciasto dokładnie mieszamy, przykrywamy je i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Na patelni do smażenia lub mniejszej patelni topimy tłuszcz, a następnie przy pomocy chochelki wlewamy wyrośnięte ciasto, które następnie pieczemy z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu jeszcze ciepłe placki obtaczamy w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Naleśniki z cynamonem
Racuchy z cynamonem to ulubiona przekąska, która cieszy nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Te aromatyczne dania przygotowuje się z prostych składników, takich jak mąka, mleko, jajka i oczywiście cynamon, który nadaje im wyjątkowy smak. Racuchy często podawane są z syropem klonowym, miodem lub owocami, co czyni je doskonałym wyborem na śniadanie lub deser. Ich puszysta tekstura i pyszny zapach tworzą doskonałe doświadczenie.