Pachnący sos koperkowy

Pachnący sos koperkowy
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Zimą ludzkie ciało potrzebuje czegoś pachnącego, ciepłego do żołądka. Odpowiednią alternatywą mogą być również sosy. Taki pachnący sos koperkowy to jest to, co trzeba.

Składniki, których potrzebujesz

0,5 l bulionu np. wołowego
2 szt opakowania kopru - świeżego (możemy użyć także marynowanego kopru w zalewie)
0,5 l mleka - pełnotłustego 3,5%
szczyptę zmielonego pieprzu - najlepiej białego
szczyptę soli
odrobinę cukru
3 łyżki stołowe masła
1szt śmietany do ubijania (200g)
odrobinę octu do przyprawienia
1 całe jajko
do zagęszczenia mąka pszenna, około 5 łyżek stołowych

Sposób przygotowania

Koper mamy zapewne każdy w swoim ogródku. A jeśli nie, to w sklepie mają zarówno świeży, jak i marynowany.

Zabierzmy się do pracy. Najpierw ugotujemy bulion, np. wołowy. Dosypujemy do niego drobno pokrojony świeży koper. Jeśli nie mamy świeżego, użyjemy koperku z zalewy. Ten odsączymy, wyjmujemy koper, kroimy i wkładamy do bulionu. Kilka gałązek koperku zostawiamy na koniec. Dodajemy odrobinę cukru i trochę octu.

Pozwalamy, aby wszystko się zagotowało. Wlewamy mleko, śmietanę i wbijamy całe jajko do garnka. Na koniec zagęszczamy mąką w zależności od potrzeb. Dokładnie mieszamy i pozwalamy gotować się przez chwilę.

Możemy doprawić pieprzem, solą, cukrem lub lekko zakwasić jeszcze odrobiną octu. To już zależy od waszych kubków smakowych. Na koniec wrzucamy kilka kawałków koperku dla aromatu i możemy podawać. Ja wybiorę jako dodatek ziemniaki i gotowane jajko na twardo. Wy możecie dodać do tego jeszcze kawałek dobrego wołowego mięsa. A jako dodatek kluskę. To już zależy od was.

Życzę smacznego!

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pachnący sos koperkowy

Zapachowa sos koperkowy to tradycyjne czeskie danie, które z miłością przygotowywały nasze babcie. Jego wyrazisty zapach kopru, delikatny smak śmietany i lekka kwasowość cytryny tworzą doskonałą kompozycję. Podawany jest najczęściej z gotowanymi ziemniakami i plasterkiem gotowanej wołowiny lub jajkiem na twardo. Ten sos cieszy się popularnością ze względu na swoją prostotę i wartość odżywczą, niezależnie od tego, czy jest częścią obiadu, czy kolacji. Jest idealnym wyborem dla tych, którzy lubią klasyczne czeskie smaki i zapachy, które przywołują poczucie domu.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Danie główne
Štítky: Kuchnia czeska, sos

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Pachnący sos koperkowy.

Dodaj komentarz