Włoskie kremowe risotto

Przepis na prawdziwe włoskie risotto potwierdza złote powiedzenie, że w prostocie leży piękno. Przepis na kremowe risotto pochodzi prawdopodobnie z północnych Włoch. I jak wiadomo, włoska kuchnia pełna jest prostych przepisów, które jednak wymagają dwóch bardzo ważnych rzeczy, a mianowicie wysokiej jakości składników oraz precyzyjnego, jak zegarek, sposobu przygotowania. Obie te rzeczy oczywiście zastosujesz w przepisie na włoskie risotto. Do ryżu użyj tych typów, które są w 100% sprawdzone. Przepis na kremowe włoskie risotto wymaga tych – Carnaroli, Arborio i Vialone Nano. Gdybyś chciał zrobić jeszcze delikatniejszą bazę, użyj zamiast klasycznej żółtej cebuli szalotki. Warzywny bulion jest bardzo prosty do zrobienia w domu, dlatego, jeśli to możliwe, unikaj kupnego. I na koniec w przepisie na włoskie risotto – w żadnym wypadku nie zastępuj masła i parmezanu niczym innym. To dumnie nosiciele smaku.
Składniki, których potrzebujesz
400 g ryż Arborio
1 mniejsza szalotka
50 g masła
oliwa z oliwek extra virgin
150 ml białego wina
2 łyżki selera w kostkę
1,5 l gorącego wywaru warzywnego
2 łyżki drobno startego parmezanu, plus do podania
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę szalotkę najpierw drobno siekamy, a seler kroimy w drobną kostkę. W średnim garnku rozpuszczamy połowę masła, które skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Cebulę szalotkę razem z selerem szybko podsmażamy.
Wsypujemy suchy ryż. Mieszamy. Wszystkie ziarenka powinny pokryć się tłuszczem, a powierzchnia ryżu powinna stać się przeźroczysta.
Zaraz potem wlewamy do garnka białe wino, mieszamy i pozwalamy ryżowi wchłonąć wino oraz odparować alkohol. Cała operacja nie powinna zająć więcej niż 2-3 minuty.
Następnie powoli, małymi porcjami zaczynamy wlewać bulion warzywny. Delikatnie mieszamy risotto i pozwalamy bulionowi całkowicie wchłonąć się w ryż na średnim ogniu. Proces powtarzamy, aż ryż będzie al dente, czyli przez około 20–30 minut.
Kiedy ryż przestanie wchłaniać bulion i będzie w sam raz do gryzienia, ściągamy garnek z ognia i mieszamy z parmezanem oraz resztą masła. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec podajemy posypane startym parmezanem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Włoskie kremowe risotto
Włoskie kremowe risotto to tradycyjna potrawa pochodząca z północnych Włoch, znana z delikatnej i kremowej konsystencji. Bazą jest specjalny rodzaj ryżu, najczęściej Arborio, Carnaroli lub Vialone Nano, które dzięki wysokiej zawartości skrobi zapewniają charakterystyczną teksturę. Przygotowanie polega na powolnym gotowaniu ryżu w bulionie warzywnym, drobiowym lub wołowym przy ciągłym mieszaniu. Doprawia się winem, parmezanem i masłem, co nadaje potrawie bogaty smak. Dla większej różnorodności często dodaje się grzyby, owoce morza lub warzywa. Włoskie risotto jest znakomite jako danie główne lub dodatek.