Pasta z pieczonych papryka

Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i razem z połówką czerwonej cebuli umieszczamy w naczyniu do zapiekania, skropimy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do…
Składniki, których potrzebujesz
2 duże czerwone papryki
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
trochę bazylii (liście)
100 g mascarpone
2-3 suszone pomidory w oleju
2 łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Papryki przekrawamy na pół, usuwamy nasiona i razem z jedną połową czerwonej cebuli wkładamy do naczynia do zapiekania. Skraplamy olejem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 30 minut, aż zmiękną.
Następnie zostawiamy je do lekkiego ostudzenia.
Papryki i cebulę wkładamy do blendera, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę.
Gotową pastę przenosimy do małych miseczek i pozostawiamy do ostudzenia.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pasta z pieczonych papryka
Pastetka z pieczonych papryków to pyszny i aromatyczny przysmak, który zasmakuje każdemu miłośnikowi kuchni wegetariańskiej. Jest przygotowana z wysokiej jakości pieczonych papryków, które są delikatnie zmiksowane i wzbogacone o oliwę z oliwek, czosnek i zioła. Ta pastetka doskonale nadaje się na chleb, chrupkie tosty lub jako część półmisków. Jej delikatny smak i bogaty aromat wnoszą do każdego dania odrobinę śródziemnomorskiej elegancji. Wypróbuj ją jako alternatywę dla tradycyjnych mięsnych past!