Pasta z pieczonych papryka

Pasta z pieczonych papryka
Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i razem z połówką czerwonej cebuli umieszczamy w naczyniu do zapiekania, skropimy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do…

Składniki, których potrzebujesz

2 duże czerwone papryki
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
trochę bazylii (liście)
100 g mascarpone
2-3 suszone pomidory w oleju
2 łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz

Sposób przygotowania

Papryki przekrawamy na pół, usuwamy nasiona i razem z jedną połową czerwonej cebuli wkładamy do naczynia do zapiekania. Skraplamy olejem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 30 minut, aż zmiękną.

Następnie zostawiamy je do lekkiego ostudzenia.

Papryki i cebulę wkładamy do blendera, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę.

Gotową pastę przenosimy do małych miseczek i pozostawiamy do ostudzenia.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pasta z pieczonych papryka

Pastetka z pieczonych papryków to pyszny i aromatyczny przysmak, który zasmakuje każdemu miłośnikowi kuchni wegetariańskiej. Jest przygotowana z wysokiej jakości pieczonych papryków, które są delikatnie zmiksowane i wzbogacone o oliwę z oliwek, czosnek i zioła. Ta pastetka doskonale nadaje się na chleb, chrupkie tosty lub jako część półmisków. Jej delikatny smak i bogaty aromat wnoszą do każdego dania odrobinę śródziemnomorskiej elegancji. Wypróbuj ją jako alternatywę dla tradycyjnych mięsnych past!

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (38 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Szybki obiad
Tag: Warzywa, pomidory, przekąska, łatwy, szybki, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, łatwy, piec, zioła, dania zimne, dania warzywne, cytrus, pasztety

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Pasta z pieczonych papryka.

Dodaj komentarz