Pieczone chrupiące ziemniaki z serem
Pieczone ziemniaki doskonale uzupełniają dania mięsne, ale smakują również samodzielnie. Można je delektować się z sosem tatarskim lub jakimś domowym dipem.
Składniki, których potrzebujesz
5 średnich ziemniaków
1 jajko
2 łyżki mleka
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku, utarty
pieprz mielony
1 szczypta soli
olej
Do panierowania
bułka tarta
ser edam, starty (taka sama ilość jak bułki tartej)
łyżeczka słodkiej papryki
tymianek
rozmaryn
Sposób przygotowania
Surowe ziemniaki obieramy i kroimy w plastry grubości pół centymetra. Jaja dokładnie mieszamy z mlekiem, dodajemy musztardę, czosnek i przyprawy (pieprz i sól). Bułkę tartą mieszamy z serem, papryką i ziołami.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Plastry ziemniaków zanurzamy w jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, który posmarowaliśmy olejem.
Ziemniaki owinięte w folię aluminiową układamy obok siebie i delikatnie skrapiamy olejem. Pieczemy przez 10 minut przykryte folią, następnie odkrywamy i pieczemy przez dalsze 20-25 minut, aż będą chrupiące.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pieczone chrupiące ziemniaki z serem
Pieczone chrupiące ziemniaki z serem to pyszne danie, które pokochasz. Ziemniaki pieką się na złoto, uzyskując chrupiącą strukturę, która wspaniale komponuje się z roztopionym serem. To danie jest idealne jako dodatek do steków lub jako samodzielne danie z świeżą sałatką. Dodanie ziół i przypraw może jeszcze bardziej wzmocnić smak. Ciesz się tym prostym i smacznym przysmakiem prosto z piekarnika!
Tomáš Rohlena