Pieczony królik na maśle z rozmarynem i czerwoną kapustą

Pieczony królik na maśle z rozmarynem i czerwoną kapustą
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 120 minut
Porcje: 5

Królika podzielimy na części, umyjemy i osuszymy. Odrwiemy rozmaryn. Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę. Porcje królika solimy i wmasowujemy w nie czosnek i rozmaryn.

Składniki, których potrzebujesz

1 królik
4 gałązki rozmarynu
sól morska
2 łyżki oleju
100 g masła
1-2 cebule
5 ząbków czosnku

Kapusta
1 mała główka czerwonej kapusty
100 g wędzonego boczku
2 mniejsze cebule
1 większy ziemniak
4 łyżki cukru kryształu
2 łyżki octu
sól

Sposób przygotowania

Króliczka dzielimy, myjemy i osuszamy.

Zrywamy rozmaryn, obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę. Kawałki królika solimy i mieszamy z czosnkiem oraz igiełkami rozmarynu. Osolone kawałki skrapiamy olejem i umieszczamy w zamykanym pojemniku w lodówce, najlepiej do następnego dnia.

Do brytfanny wkładamy masło, pokrojony w plastry lub paseczki boczek, cebulę w piórka lub krążki oraz kawałki królika. Następnie przykrywamy pokrywą i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 °C.

Po około pół godzinie wlewamy trochę gorącej wody i ponownie przykrywamy. Mięso pieczemy do miękkości przez około 2 godziny, ostatnie 20 minut odkrywamy pokrywę, aby mięso uzyskało ładny kolor. Sos nie powinien być zbyt wodnisty. Jeśli jest, redukujemy go na kuchence.

Kapustę kroimy w cienkie paski ręcznie lub za pomocą robota.

Do garnka wkładamy pokrojony boczek i wytapiamy go na aromatyczny smak. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i rumienimy ją. Wsypujemy drobno posiekaną kapustę, wlewamy około 200 ml wody, solimy, osładzamy, dodajemy ocet i dusimy, aż będzie miękka.

Na koniec duszenia dodajemy drobno starty ziemniak i chwilę gotujemy na małym ogniu. W razie potrzeby dosalamy. Następnie dodajemy cukier i ocet do smaku. Kapusta powinna być raczej słodsza.

Podajemy z dowolnymi knedlikami.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pieczony królik na maśle z rozmarynem i czerwoną kapustą

Pieczony królik na maśle z rozmarynem i czerwoną kapustą to delikatne danie, które zachwyci każdego miłośnika dobrej kuchni. Soczyste mięso królika jest smażone na maśle, co nadaje mu bogaty smak i delikatną teksturę. Aromatyczny rozmaryn doskonale uzupełnia smak mięsa, podczas gdy czerwona kapusta, przygotowana na słodko-kwaśno, wprowadza kontrast i świeżość. To tradycyjne danie jest idealnym wyborem na uroczysty obiad lub rodzinny kolację, łącząc smaki, które pokochasz.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (63 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Danie główne
Tag: smażenie, gotowanie, obiad, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, czeski, piec, kapusta, wymagający, wymagający, zioła, uduszenie, imprezy i uroczystości, urodziny, marynowanie, inne mięso, królik

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Pieczony królik na maśle z rozmarynem i czerwoną kapustą.

Dodaj komentarz