Grzybowa smażonika

Macie suszone lub mrożone grzyby i wciąż zbieracie kolejne? Przygotujcie świeżą mieszankę grzybów, która przyjemnie pachnie lasem. Przepisy znajdziecie na…
Składniki, których potrzebujesz
grzyby (najlepiej kilka rodzajów)
cebula
słonina (lub olej)
czosnek
kmin mielony
jajko (na 1 porcję 1 jajko)
sól
Sposób przygotowania
Na smalcu podsmażamy pokrojoną cebulę, a gdy zacznie nabierać różowego koloru, dodajemy pokrojone na kawałki około 2x2 cm grzyby, które wcześniej opłukaliśmy. Jeśli grzyby są zbyt suche, możemy je delikatnie podlać wodą (około 1–3 łyżki).
Na małym ogniu dusimy grzyby pod przykryciem przez około 10 minut, następnie solimy, posypujemy kminkiem, dodajemy przeciśnięty czosnek do smaku i chwilę gotujemy.
Następnie dodajemy ubite i lekko osolone jajka.
Przy ciągłym mieszaniu smażymy, aż jajka się zagęszczą.
Podajemy z chlebem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Grzybowa smażonika
Grzybowa jajecznica to ulubione czeskie danie, którego podstawą są świeże lub suszone grzyby, często borowiki lub kurki. Kroi się je na kawałki i smaży na patelni z cebulą i czosnkiem, aż uzyskają złoty kolor. Następnie dodaje się osoloną i popieprzoną mieszankę jajek, która zastyga na patelni. Danie podaje się na ciepło, często z pysznym chlebem lub ziemniakami.