Pieczony królik
Króliczka pokroimy, posypiemy czosnkiem, włożymy do naczynia do pieczenia, doprawimy przyprawami i solą, posypiemy mielonym kminkiem, dodamy pokrojone ziemniaki i olej.
Składniki, których potrzebujesz
królik
ziemniaki
przyprawy
sól
czosnek
zmielony kminek
plastry boczku
olej
Sposób przygotowania
Króliczka kroimy, napełniamy czosnkiem, wkładamy do naczynia żaroodpornego, przyprawiamy, solimy i posypujemy mielonym kminkiem. Dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki i olej. Możemy to przygotować również wieczorem wcześniej.
Piekniemy pod przykryciem, w razie potrzeby nawet 2 godziny, czasami mieszamy lub dodajemy wodę.
Po około jednej godzinie pieczenia dodajemy plastry boczku.
Pieczemy odkryte przez około 20 minut.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pieczony królik
Pieczony królik jest ulubionym daniem w wielu kuchniach, szczególnie w tradycji śródziemnomorskiej i europejskiej. Danie to przygotowuje się z młodego królika, który jest marynowany w ziołach i przyprawach, a następnie pieczony na złoto, aby uzyskać pysznie chrupiącą skórkę. Często podawany jest z dodatkami, takimi jak ziemniaki, warzywa lub kuskus, i ceniony jest za swój delikatny smak oraz niską zawartość tłuszczu. Pieczony królik jest doskonały na uroczyste okazje i rodzinne obiady, przynosząc smak domu i tradycji.
Tomáš Rohlena