Prosta zupa kurczakowa w stylu azjatyckim

Jeśli lubisz zupę, spróbuj przygotować prostszą wersję zupy kurej inspirowaną kuchnią azjatycką. W dalekich tropikalnych krajach dobrze to znają,...
Składniki, których potrzebujesz
200 g piersi kurczaka
2 plasterki świeżego imbiru (cienkie)
1 kapsułka wietnamskiego kardamonu
1 gwiazdka anyżu
2 liście limonki (suszone)
3 łyżki sosu rybnego (do smaku)
Dalej
1 opakowanie makaronu ryżowego (szerokiego do zup Pho)
Do przyprawienia
1 garść świeżego kolendru
sok z limonki
papryczka chilli
Sposób przygotowania
Oczyszczone filety z kurczaka kroimy na trzy części i wkładamy do woka z 1,5 litra zimnej wody. Dodajemy imbir, liście limonki, przyprawy i dwie łyżki sosu rybnego. Następnie doprowadzamy do wrzenia.
Na małym ogniu gotujemy mięso przez około 30 minut, aż będzie miękkie. Makaron ryżowy gotujemy osobno według instrukcji na opakowaniu.
Miękkie mięso oddzielamy, bulion filtrujemy i pozbywamy się przypraw. Następnie ponownie doprowadzamy do wrzenia. Do misek z ugotowanym makaronem dodajemy porwane lub pokrojone na mniejsze kawałki mięso i zalewamy gorącym bulionem.
Na potrawę dodajemy świeże liście kolendry. Każdy według gustu może jeszcze posolić potrawę sosem rybnym, dodać chili i sok z limonki.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Prosta zupa kurczakowa w stylu azjatyckim
Prosta zupa kurczakowa w stylu azjatyckim to pyszne danie, które łączy prostotę i bogaty smak. Głównymi składnikami są świeże mięso kurczaka, pachnący imbir, czosnek i aromatyczne zioła takie jak kolendra i dymka. Zupa jest szybko gotowa i oferuje orzeźwiający smak dzięki dodatku soku z limonki i sosu sojowego. Ten przepis jest idealny na rozgrzanie w chłodne dni lub jako lekki obiad. Możesz go również wzbogacić o makaron lub warzywa według własnego gustu.