Zupa grzybowa z selerową natką i chlebowymi grzankami

Zupa grzybowa z selerową natką i chlebowymi grzankami
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Grzyby myjemy i kroimy w cienkie plasterki. W garnku roztapiamy masło, dodajemy pokrojone grzyby i smażymy je, następnie dodajemy mąkę, przygotowujemy zasmażkę i zalewamy…

Składniki, których potrzebujesz

300 g leśnych grzybów
2 garście liści selera
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 łyżka pasty paprykowej lub 2 łyżeczki mielonej papryki
50 ml śmietany
1,5 litra bulionu
3 kromki starszego chleba
olej
sól
pieprz

Sposób przygotowania

Oczyścimy grzyby i pokroimy je w cienkie plastry. W garnku roztopimy masło, dodamy grzyby i podsmażymy je. Następnie wsypiemy mąkę, zrobimy zasmażkę i zalejemy zimnym wywarem. Zupę doprawimy solą, pieprzem i dodamy pastę paprykową lub paprykę. Wszystko wymieszamy i gotujemy przez około 20 minut.

Pięć minut przed końcem dodajemy liście selera.

Zupę doprawiamy i dodajemy śmietanę, aby ją złagodzić.

Chleb kroimy na małe kostki i na patelni złocimy je na odrobinie oleju. Zupę wlewamy na talerze, a grzanki każdy dodaje według swojego gustu.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa grzybowa z selerową natką i chlebowymi grzankami

Zupa grzybowa z naci selera i grzankami chlebowymi to pyszne danie, które rozgrzeje i sprawi radość. Kombinacja aromatycznych grzybów i świeżej naci selera nadaje zupie unikalny smak. Złociste grzanki chlebowe dodają chrupkości i kontrastu. Ta zupa jest idealna jako przystawka lub lekki obiad, a ponadto doskonale wykorzystuje sezonowe składniki. Jej przygotowanie jest proste i szybkie, co czyni ją perfekcyjnym daniem na każdą okazję.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (39 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Zupy
Tag: Warzywa, grzyby, gotowanie, obiad, zwykły dzień, kolacja, słony, zupy, warzywo, posiłki bezmięsne, smażenie, wymagający, wymagający, wegetariański, uduszenie, grzyb

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Zupa grzybowa z selerową natką i chlebowymi grzankami.

Dodaj komentarz