Pstrąg faszerowany grzybami

Pstrąg faszerowany grzybami
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 30 minut
Porcje: 4

Pstrągi mają doskonałe i delikatne mięso. Gdybyście je gotowali długo, pogorszyli byście ich smak. Przed smażeniem można całe ryby nadziać według smaku...

Składniki, których potrzebujesz

4 pstrągi
4 plastry angielskiego boczku
grzyby
1 cebula
masło
olej
sól
mielony pieprz
słodka papryka w proszku
zmielony kminek
2 łyżki lubczyku
2 łyżki pietruszki kręconej
mąka pszenna do obtoczenia

Sposób przygotowania

Najpierw rozmrażamy pstrągi, dokładnie je myjemy, osuszamy, a następnie solimy.

Cebulę, czosnek i grzyby kroimy na plasterki. Jeśli nie mamy świeżych grzybów, możemy użyć na przykład grzybów konserwowych w solance.

Na maśle smażymy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy grzyby i krótko je podsmażamy. Na koniec mieszamy z posiekaną pietruszką i lubczykiem. Przyprawiamy zmielonym kminkiem, mielonym pieprzem, szczyptą papryki i solą. Jeśli używamy marynowanych grzybów, nie solimy. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Pstrągi przygotowane do gotowania napełniamy plasterkiem boczku angielskiego i wystudzoną mieszanką grzybów. Aby zapobiec ich przyklejaniu się do patelni, obtaczamy je tuż przed pieczeniem w gładkiej mące.

Natychmiast wkładamy na patelnię i smażymy z obu stron, aż skórka stanie się idealnie chrupiąca.

Serwujemy z pieczonymi ziemniakami.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pstrąg faszerowany grzybami

Troć wypełniony grzybami to pyszne i wyjątkowe danie, które zachwyci miłośników ryb i grzybów. Świeża troć jest najpierw dokładnie oczyszczana, a następnie wypełniana aromatyczną mieszanką różnych rodzajów grzybów, cebuli i ziół. Ta kombinacja nadaje rybie bogaty smak i soczystość. Troć często przygotowuje się na grillu lub piecze w piekarniku, co podkreśla jej naturalny smak. Zwykle serwowana jest z dodatkiem, takim jak sałatka ziemniaczana lub mieszanka warzyw, co czyni ją idealnym daniem na uroczystości oraz codzienną kolację.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.2/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso rybne
Tag: ryba, obiad, święto / niedziela, zwykły dzień, smażenie, wymagający, wymagający, zioła, pstrąg

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Pstrąg faszerowany grzybami.

Dodaj komentarz