Pstrąg faszerowany grzybami
 
    Pstrągi mają doskonałe i delikatne mięso. Gdybyście je gotowali długo, pogorszyli byście ich smak. Przed smażeniem można całe ryby nadziać według smaku...
Składniki, których potrzebujesz
4 pstrągi  
4 plastry angielskiego boczku  
grzyby  
1 cebula  
masło  
olej  
sól  
mielony pieprz  
słodka papryka w proszku  
zmielony kminek  
2 łyżki lubczyku  
2 łyżki pietruszki kręconej  
mąka pszenna do obtoczenia
Sposób przygotowania
Najpierw rozmrażamy pstrągi, dokładnie je myjemy, osuszamy, a następnie solimy.
Cebulę, czosnek i grzyby kroimy na plasterki. Jeśli nie mamy świeżych grzybów, możemy użyć na przykład grzybów konserwowych w solance.
Na maśle smażymy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy grzyby i krótko je podsmażamy. Na koniec mieszamy z posiekaną pietruszką i lubczykiem. Przyprawiamy zmielonym kminkiem, mielonym pieprzem, szczyptą papryki i solą. Jeśli używamy marynowanych grzybów, nie solimy. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Pstrągi przygotowane do gotowania napełniamy plasterkiem boczku angielskiego i wystudzoną mieszanką grzybów. Aby zapobiec ich przyklejaniu się do patelni, obtaczamy je tuż przed pieczeniem w gładkiej mące.
Natychmiast wkładamy na patelnię i smażymy z obu stron, aż skórka stanie się idealnie chrupiąca.
Serwujemy z pieczonymi ziemniakami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pstrąg faszerowany grzybami
Troć wypełniony grzybami to pyszne i wyjątkowe danie, które zachwyci miłośników ryb i grzybów. Świeża troć jest najpierw dokładnie oczyszczana, a następnie wypełniana aromatyczną mieszanką różnych rodzajów grzybów, cebuli i ziół. Ta kombinacja nadaje rybie bogaty smak i soczystość. Troć często przygotowuje się na grillu lub piecze w piekarniku, co podkreśla jej naturalny smak. Zwykle serwowana jest z dodatkiem, takim jak sałatka ziemniaczana lub mieszanka warzyw, co czyni ją idealnym daniem na uroczystości oraz codzienną kolację.
 Przepisor
 Przepisor Tomáš Rohlena
	Tomáš Rohlena 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                        