Kurczak naturalny kotlet z boczkiem i pieczarkami

Mięso delikatnie rozbijamy i doprawiamy przyprawami. Następnie pozostawiamy je na chwilę, aby odpoczęło. W międzyczasie kroimy boczek w kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni prażymy boczek. Dajemy…
Składniki, których potrzebujesz
2 udka z kurczaka
100 g bekonu
2-4 pieczarki
2 łyżki śmietany kwaśnej
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka oleju
mąka pszenna
suszony czosnek
przyprawa do kurczaka
sól
pieprz mielony
Sposób przygotowania
Mięso delikatnie rozbijamy i przyprawiamy. Następnie pozostawiamy je na chwilę.
W międzyczasie kroimy boczek w kostkę, a grzyby w plastry.
Na patelni prażymy boczek, następnie odkładamy go na bok i dodajemy łyżkę oleju.
Mięso delikatnie obtaczamy w mące i szybko smażymy na patelni z obu stron.
Dodajemy pieczarki i gotujemy je razem z boczkiem, aż zmiękną. Odrobinę podlewamy wodą.
Śmietanę mieszamy z musztardą i wlewamy na mięso. Następnie krótko gotujemy.
Przyprawiamy i podajemy z przygotowanymi ziemniakami różnych rodzajów.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kurczak naturalny kotlet z boczkiem i pieczarkami
Kurczak naturalny kotlet z boczkiem i pieczarkami to pyszne danie, które łączy soczyste mięso kurczaka z chrupiącym boczkiem i aromatycznymi pieczarkami. Podczas jego przygotowania kurczaka najpierw marynuje się, aby wydobyć smak. Boczek dodaje potrawie pikantności, a pieczarki przyjemnego grzybowego smaku. To danie często podawane jest z dodatkiem, takim jak puree ziemniaczane lub świeża sałatka, co czyni je idealnym wyborem na rodzinny obiad czy uroczystość. Ciesz się pyszną kombinacją smaków w każdym kęsie!