Nastawiana kasza

Ugotujemy kaszę oddzielnie. Przygotujemy zwykłe puree ziemniaczane, do którego wmieszamy ugotowaną kaszę, kiszoną kapustę, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i majeranek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszamy.
Składniki, których potrzebujesz
1,40 kg ziemniaków
300 ml mleka
2 łyżki masła
30 dkg całych kaszy (ugotowanej), mogą być też kaszki
10 dkg surowej kiszonej kapusty (posiekać)
3 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz
majeranek
2 cebule - smażyć na smalcu lub oleju - do posypania puree przed podaniem
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy oddzielnie.
Przygotowujemy tradycyjne puree ziemniaczane, do którego mieszamy ugotowaną kaszę, kwaszone kapusty, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i majeranek. Wszystko dokładnie mieszamy.
Podajemy z wędzonym mięsem i usmażoną kiełbasą według upodobań. Purée posypujemy smażoną cebulką.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Nastawiana kasza
Zagęszczona kasza to tradycyjne czeskie danie, które zazwyczaj przygotowuje się z różnych rodzajów zbóż, takich jak pszenica czy owies. W przeszłości była używana do oszczędnego wykorzystania żywności, szczególnie zbóż i ziemniaków. Kasza gotuje się do gęstości, często doprawia się solą, masłem i przyprawami. Możemy ją podawać jako dodatek, zazwyczaj do mięsnych dań. Dziś zagęszczona kasza ma swoje miejsce również w nowoczesnej kuchni i stanowi pożywną i smaczną alternatywę dla zwykłych potraw.