Sos bolognese
Miłośnicy makaronu na pewno docenią sos boloński.
Składniki, których potrzebujesz
3 łyżki olej - oliwkowy
3 szklanki przecier pomidorowy (sos boloński)
1 łyżka soja
5 ząbków jakość czosnku
2 łyżki pierzu - mielony
4 łyżeczki kuchennej vegety
1/2 kg mięso wołowe - mielone
sól
2 szt. cebula
5 - 8 liści bazylia
1/2 garści bazylia suszona
1/2 garści oregano suszone
Sposób przygotowania
Zrywamy bazylię, myjemy ją i kroimy na desce. Obieramy czosnek i cebulę. Bierzemy blender i miksujemy cebulę na małe kawałki. To samo robimy z czosnkiem.
Do garnka wlewamy olej. Wsypujemy cebulę. Po chwili dodajemy mieloną wołowinę. Przyprawiamy pieprzem. Gotujemy i skrapiamy sosem sojowym.
Dodajemy vegetę. Wsypujemy pokrojony czosnek i wlewamy sos pomidorowy (można też boloński).
Smakujemy i w razie potrzeby solimy. Gotujemy.
Na koniec wmieszujemy umyty oregano i bazylię.
Serwujemy na makaronie. Możemy posypać serem i ozdobić liśćmi bazylii.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sos bolognese
Soczysty sos boloński, znany również jako ragù alla bolognese, pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Ten bogaty sos mięsny tradycyjnie przygotowuje się z mielonej wołowiny, pancetty, cebuli, marchewki i selera. Dodaje się wino, mleko lub śmietanę oraz koncentrat pomidorowy dla zrównoważonego smaku. Powoli gotuje się, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i stworzyły głęboki, bogaty smak. Najczęściej podaje się go z makaronem, takim jak tagliatelle, chociaż poza Włochami popularna jest także wersja ze spaghetti. To klasyczne danie zaspokoi miłośników tradycyjnej włoskiej kuchni.