Sos musztardowy
Sos z jedzenia, które zawsze mamy w domu.
Składniki, których potrzebujesz
1 szt. cebula
0,5 l woda
2 łyżki mąka pszenna
1 kubek śmietana
1/2 kostki bulion
do smaku por
mielony czarny pieprz
mleko
sól
Sposób przygotowania
Zaczniemy od drobnego pokrojonego pora i cebuli. Następnie smażymy je na patelni z rozgrzanym olejem. W odrobinie wody rozpuszczamy bulion wołowy, a potem wlewamy go na patelnię, mieszamy. Dodajemy musztardę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krótko smażymy, następnie wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. W momencie, gdy bulion zacznie się gotować, wlewamy śmietanę, ocet i dosładzamy cukrem. Jeśli sos jest zbyt rzadki, zagęszczamy go mlekiem zmieszanym z mąką pszenną.
Tak przygotowany sos najlepiej podajemy do potraw z kluskami lub pieczonymi ziemniakami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sos musztardowy
Musztardowy sos jest ulubionym dodatkiem do wielu potraw. Ten wyrazisty sos zazwyczaj przygotowuje się z wysokiej jakości musztardy, śmietany, oleju i innych składników, takich jak miód czy sok cytrynowy, które nadają mu delikatny słodko-kwaśny smak. Doskonale pasuje do mięsa, ryb czy warzyw, ale można go również używać jako dressing do sałatek. Musztardowy sos jest popularny w europejskiej kuchni, zwłaszcza we Francji i Niemczech. Oprócz wspaniałego smaku dodaje potrawom interesujący element wizualny dzięki swojej kremowej teksturze i złocisto-żółtej barwie.