Sos rabarbarowo-jabłkowy z żurawiną

Sos rabarbarowo-jabłkowy z żurawiną
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Rebabor obierzemy, ewentualnie pokroimy na małe kawałki. Włożymy do małego garnka, dodamy trochę wody i suszone żurawiny, a następnie lekko podgrzejemy...

Składniki, których potrzebujesz

1 duży łodyga rabarbaru
2 jabłka
1 łyżka suszonych żurawin
1 łyżka dżemu żurawinowego
2 łyżki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania

Rebabor umyjemy, ewentualnie pozbawimy skórki i pokroimy na mniejsze kawałki.

Włożymy do garnka, zalejemy niewielką ilością wody, dodajemy suszone żurawiny, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokrojone w kostkę jabłka oraz cukier.

Gotujemy, aż składniki zmiękną, a woda odparuje.

Na koniec dodajemy namoczone żurawiny i krótko gotujemy, aż masa zgęstnieje.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sos rabarbarowo-jabłkowy z żurawiną

Rabarbarowo-jabłkowy sos z żurawiną to pyszny dodatek do wielu potraw. Ten aromatyczny sos łączy kwasowość świeżego rabarbaru z delikatnym smakiem jabłek i słodyczą żurawin, co tworzy wspaniałą harmonię smaków. Idealnie pasuje do mięsa, na naleśniki lub jako polewa do lodów. Ponadto jest bogaty w witaminy i antyoksydanty, co czyni go nie tylko smacznym, ale i zdrowym daniem. Wypróbuj go i odśwież swoje jedzenie w oryginalny sposób!

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (34 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Sosy
Tag: sosy, gotowanie, obiad, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, czeski, łatwy, bezglutenowy, słodki, wegetariański, jabłka, rabarbar, słodki i kwaśny, imprezy i uroczystości

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Sos rabarbarowo-jabłkowy z żurawiną.

Dodaj komentarz