Sos rabarbarowo-jabłkowy z żurawiną

Rebabor obierzemy, ewentualnie pokroimy na małe kawałki. Włożymy do małego garnka, dodamy trochę wody i suszone żurawiny, a następnie lekko podgrzejemy...
Składniki, których potrzebujesz
1 duży łodyga rabarbaru
2 jabłka
1 łyżka suszonych żurawin
1 łyżka dżemu żurawinowego
2 łyżki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania
Rebabor umyjemy, ewentualnie pozbawimy skórki i pokroimy na mniejsze kawałki.
Włożymy do garnka, zalejemy niewielką ilością wody, dodajemy suszone żurawiny, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokrojone w kostkę jabłka oraz cukier.
Gotujemy, aż składniki zmiękną, a woda odparuje.
Na koniec dodajemy namoczone żurawiny i krótko gotujemy, aż masa zgęstnieje.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sos rabarbarowo-jabłkowy z żurawiną
Rabarbarowo-jabłkowy sos z żurawiną to pyszny dodatek do wielu potraw. Ten aromatyczny sos łączy kwasowość świeżego rabarbaru z delikatnym smakiem jabłek i słodyczą żurawin, co tworzy wspaniałą harmonię smaków. Idealnie pasuje do mięsa, na naleśniki lub jako polewa do lodów. Ponadto jest bogaty w witaminy i antyoksydanty, co czyni go nie tylko smacznym, ale i zdrowym daniem. Wypróbuj go i odśwież swoje jedzenie w oryginalny sposób!