Sos serowy z bazylią

Sos serowy z bazylią
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Do garnka wlewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia, a następnie delikatnie mieszamy w nim ser topiony, a potem także drobno startego, twardego sera. Tak mieszamy, aż cały ser się rozpuści.

Składniki, których potrzebujesz

100 g ser topiony
3 dl mleko
50 g tarty ser
1 łyżka masło
1 łyżka bazylia
sól

Sposób przygotowania

Następnie solimy ją do smaku i dodajemy bazylię, którą jeszcze przez chwilę gotujemy w sosie.

Sos najlepiej podawać z makaronem, serwujemy od razu.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sos serowy z bazylią

Serowy sos z bazylią jest pysznym uzupełnieniem wielu potraw. Połączenie kremowego sera i świeżej bazylii tworzy harmonijny smak, który wzbogaca makaron, grillowane warzywa lub zapiekanki. Ten sos jest łatwy do przygotowania i można go zrobić w zaledwie kilka minut. Wystarczy rozpuścić ser, dodać świeżą bazylię i doprawić solą i pieprzem. Serowy sos z bazylią to idealny wybór dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować z smakami i chcą zjeść coś wyjątkowego.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Sosy, Wegetariańskie
Tag: Kuchnia czeska, sos, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Sos serowy z bazylią.

Dodaj komentarz