Szybki klusek na parze

Szybki klusek na parze
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Zróbmy szybkie kluski na parze.

Składniki, których potrzebujesz

1 szt jajko
0,5 opakowania proszek do pieczenia
0,2 - 0,3 l woda gazowana
1 szt pieczywo (np. bułka, rogarek, chleb)
2 łyżeczki sól
750 g mąka - grubo mielona

Sposób przygotowania

Doskonały przepis, który zadowoli miłośników czeskiej kuchni.

Do garnka nalewamy wodę, lekko solimy i zagotowujemy.

Na desce pokroimy pieczywo na małe kostki i wrzucimy do większego naczynia.

Dodajemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wbijamy jedno jajko. Solimy. Mieszamy.

Stopniowo wlewamy wodę gazowaną.

Ponownie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto odstawiamy na bok.

Na posypanym stolnicy formujemy z ciasta wałki i zanurzamy je w wrzącej wodzie.

Knedliki będą gotować się około pół godziny. Wyjmujemy je, kilka razy nakłuwamy widelcem i nitką lub nożem kroimy. Do tego podajemy np. wieprzowe mięso z sosem.

Smacznego.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Szybki klusek na parze

Szybki knedlik pszenny jest ulubionym czeskim dodatkiem, który można łatwo przygotować w domu. Ten knedlik charakteryzuje się swoją prostotą oraz szybkim przygotowaniem, które nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy wymieszać kilka podstawowych składników, takich jak mąka, mleko i bułka, a następnie pozwolić im chwilę odpocząć. Następnie zawijamy mieszankę w wilgotną ściereczkę i gotujemy w wodzie, aż knedlik będzie gotowy. Szybki knedlik pszenny jest idealny na przykład do sosów lub pieczonych mięs, dzięki swojej puszystej i wilgotnej konsystencji.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.2/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Gulasz, Gulasz, Dodatek do dań, Herbatniki na śmietanie
Tag: Kuchnia czeska, przystawka, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Szybki klusek na parze.

Dodaj komentarz