Szybki klusek na parze

Zróbmy szybkie kluski na parze.
Składniki, których potrzebujesz
1 szt jajko
0,5 opakowania proszek do pieczenia
0,2 - 0,3 l woda gazowana
1 szt pieczywo (np. bułka, rogarek, chleb)
2 łyżeczki sól
750 g mąka - grubo mielona
Sposób przygotowania
Doskonały przepis, który zadowoli miłośników czeskiej kuchni.
Do garnka nalewamy wodę, lekko solimy i zagotowujemy.
Na desce pokroimy pieczywo na małe kostki i wrzucimy do większego naczynia.
Dodajemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wbijamy jedno jajko. Solimy. Mieszamy.
Stopniowo wlewamy wodę gazowaną.
Ponownie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto odstawiamy na bok.
Na posypanym stolnicy formujemy z ciasta wałki i zanurzamy je w wrzącej wodzie.
Knedliki będą gotować się około pół godziny. Wyjmujemy je, kilka razy nakłuwamy widelcem i nitką lub nożem kroimy. Do tego podajemy np. wieprzowe mięso z sosem.
Smacznego.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Szybki klusek na parze
Szybki knedlik pszenny jest ulubionym czeskim dodatkiem, który można łatwo przygotować w domu. Ten knedlik charakteryzuje się swoją prostotą oraz szybkim przygotowaniem, które nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy wymieszać kilka podstawowych składników, takich jak mąka, mleko i bułka, a następnie pozwolić im chwilę odpocząć. Następnie zawijamy mieszankę w wilgotną ściereczkę i gotujemy w wodzie, aż knedlik będzie gotowy. Szybki knedlik pszenny jest idealny na przykład do sosów lub pieczonych mięs, dzięki swojej puszystej i wilgotnej konsystencji.