Truskawkowe gazpacho

600 g truska očyszczamy z szypułek i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy trochę wody (około 1 dl), dodajemy truskawki, miąższ z strąka i 100 g leśnych owoców i...
Składniki, których potrzebujesz
750 g truskawek
200 g jagód (lub jeżyn, malin)
1 laska wanilii
150 ml soku pomarańczowego
sok z 1/2 cytryny
sok z 1/2 limonki
miód (do smaku)
krem devonshire (patrz uwaga)
Sposób przygotowania
Truskawki o wadze 600 g pozbawiamy szypułek i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy około 1 decylitra wody, dodajemy truskawki, miąższ z strąka oraz 100 g leśnych owoców, następnie doprowadzamy do wrzenia. Po ugotowaniu garnek zdejmujemy z ognia i zostawiamy mieszankę do ostygnięcia.
Do mieszanki dodajemy soki cytrusowe i wszystko miksujemy za pomocą blendera ręcznego. W razie potrzeby dosładzamy miodem i ewentualnie rozcieńczamy sokiem pomarańczowym. Dekorujemy kremem devonshire i dodajemy pozostałe owoce. Podajemy dobrze schłodzone.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Truskawkowe gazpacho
Truskawkowe gazpacho to orzeźwiające letnie danie, które łączy słodkie truskawki z tradycyjnymi składnikami gazpacho, takimi jak pomidory, ogórki i cebula. Ta nietypowa wersja klasycznego hiszpańskiego dania zupy przynosi wyjątkową harmonię smaków, która orzeźwia w gorące dni. Podawane jest na zimno i może być udekorowane świeżymi ziołami lub miętą. Dzięki swojej lekkości i świeżości jest idealnym daniem na pikniki lub letnie kolacje, doskonale uzupełniając dania z grilla i sałatki.