Wieprzowa łopatka nadziewana wędzonym serem

Mięso delikatnie ubijamy, solimy i posypujemy papryką. Na każdy kawałek mięsa kładziemy plasterek sera eidam, krążek salami i kuleczkę wędzonego sera.
Składniki, których potrzebujesz
3 plastry wieprzowego mięsa (można też użyć łopatki)
3 wędzone sery – węzełki
3 kapary
3 plastry sera eidam
3 krążki suchej kiełbasy wysočina
sól
mielona papryka
3 łyżeczki gruboziarnistej musztardy
1/2 kostki bulionu
olej
Sposób przygotowania
Mięso delikatnie rozbijamy, solimy i posypujemy odrobiną papryki.
Na każdy kawałek mięsa kładziemy plasterek sera edam, krążek salami, kuleczkę wędzonego sera i kapary. Wszystkie strony zawiązujemy jak woreczek i zabezpieczamy nitką. Cały pakunek smarujemy łyżeczką musztardy.
Na łyżce gorącego oleju szybko smażymy ze wszystkich stron.
Następnie dodajemy gorącą wodę do wysokości 2 centymetrów, mieszamy rozdrobniony kawałek masoxu i przykryte wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 40 minut. Regularnie polewamy sosem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wieprzowa łopatka nadziewana wędzonym serem
Wieprzowa łopatka nadziewana wędzonym serem to popularne czeskie danie, które łączy soczyste mięso z intensywnym smakiem sera. To danie przygotowuje się z wysokiej jakości łopatki wieprzowej, do której wkłada się plasterki wędzonego sera, często uzupełnione ziołami i przyprawami, aby podkreślić smak. Podczas pieczenia ser się rozpuszcza i tworzy pyszny, kremowy farsz, który nadaje mięsu niezapomniany smak. Odpowiednio podawane z dodatkiem, takim jak kluski ziemniaczane lub duszona warzywa, staje się idealnym daniem na rodzinne obiady i uroczystości.