Wieprzowa łopatka nadziewana wędzonym serem

Wieprzowa łopatka nadziewana wędzonym serem
Czas przygotowania: 50 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 3

Mięso delikatnie ubijamy, solimy i posypujemy papryką. Na każdy kawałek mięsa kładziemy plasterek sera eidam, krążek salami i kuleczkę wędzonego sera.

Składniki, których potrzebujesz

3 plastry wieprzowego mięsa (można też użyć łopatki)
3 wędzone sery – węzełki
3 kapary
3 plastry sera eidam
3 krążki suchej kiełbasy wysočina
sól
mielona papryka
3 łyżeczki gruboziarnistej musztardy
1/2 kostki bulionu
olej

Sposób przygotowania

Mięso delikatnie rozbijamy, solimy i posypujemy odrobiną papryki.

Na każdy kawałek mięsa kładziemy plasterek sera edam, krążek salami, kuleczkę wędzonego sera i kapary. Wszystkie strony zawiązujemy jak woreczek i zabezpieczamy nitką. Cały pakunek smarujemy łyżeczką musztardy.

Na łyżce gorącego oleju szybko smażymy ze wszystkich stron.

Następnie dodajemy gorącą wodę do wysokości 2 centymetrów, mieszamy rozdrobniony kawałek masoxu i przykryte wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 40 minut. Regularnie polewamy sosem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wieprzowa łopatka nadziewana wędzonym serem

Wieprzowa łopatka nadziewana wędzonym serem to popularne czeskie danie, które łączy soczyste mięso z intensywnym smakiem sera. To danie przygotowuje się z wysokiej jakości łopatki wieprzowej, do której wkłada się plasterki wędzonego sera, często uzupełnione ziołami i przyprawami, aby podkreślić smak. Podczas pieczenia ser się rozpuszcza i tworzy pyszny, kremowy farsz, który nadaje mięsu niezapomniany smak. Odpowiednio podawane z dodatkiem, takim jak kluski ziemniaczane lub duszona warzywa, staje się idealnym daniem na rodzinne obiady i uroczystości.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (38 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wieprzowina
Tag: wieprzowina, obiad, łatwy, zwykły dzień, czeski, łatwy, piec

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Wieprzowa łopatka nadziewana wędzonym serem.

Dodaj komentarz