Plastry wieprzowe na boczku zagęszczone śmietaną

Plastry wieprzowe na boczku zagęszczone śmietaną
Czas przygotowania: 180 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Na oleju podsmażamy cebulę na szklisto, następnie dodajemy boczek i pozwalamy mu skarmelizować. Potem wkładamy plastry mięsa, które solimy tylko z wierzchu, i smażymy 3 do 4 minut.

Składniki, których potrzebujesz

6-8 plastrów wieprzowiny lekko rozbitych
1 dl oleju słonecznikowego
3 średnie cebule drobno posiekane
60 g boczku pokrojonego w kawałki
2 szczypty papryki mielonej ostrej
3 gałązki ziół magi
1 śmietana 31%
mąka pszenna do zagęszczenia (1-2 łyżki)
1 kostka masoxu
sól
pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Na oleju podsmażamy cebulę na szklisto, następnie dodajemy boczek i pozwalamy mu się zeszklić. Potem dodajemy plastry mięsa, które posypujemy solą z wierzchu, i smażymy je 3-4 minuty. Następnie obracamy mięso i znowu smażymy 4 minuty.

Dodajemy wodę, paprykę, zioła i kostkę bulionu i gotujemy, aż wszystko będzie miękkie.

W śmietanie miksujemy mąkę (uważaj na grudki) i gotujemy przez około 10-15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Plastry wieprzowe na boczku zagęszczone śmietaną

Plastry wieprzowe na boczku zagęszczone śmietaną to smaczna i sycąca potrawa, która zadowoli każdego miłośnika tradycyjnej czeskiej kuchni. Delikatne mięso wieprzowe jest smażone na chrupiącym boczku, co nadaje mu bogaty smak. Śmietana przyjemnie łagodzi całość i tworzy kremowy sos, który doskonale pasuje do klusek lub ziemniaków. Danie to jest idealne na rodzinne obiady czy uroczyste kolacje, a jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Zachwyci zarówno smakoszy, jak i codziennych smakoszy.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.4/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wieprzowina
Tag: wieprzowina, smażenie, obiad, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, czeski, wymagający, wymagający, uduszenie

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Plastry wieprzowe na boczku zagęszczone śmietaną.

Dodaj komentarz