Pikantna wieprzowina z ziołami i ziemniaczanymi kostkami

Usuniemy błony z lalki, posmarujemy ją olejem, posolimy i popieprzymy, a następnie zostawimy na godzinę do odpoczynku. Na patelni rozgrzejemy pokrojoną boczek, a na nim następnie opieczemy…
Składniki, których potrzebujesz
1 sztuka
olej do smarowania mięsa
sól
pieprz
60 g bekonu wędzonego
suszone zioła (tymianek, rozmaryn, lubczyk, pietruszka)
1 dl porto
łyżeczka mąki pszennej
łyżka sosu Worcestershire
szczypta przyprawy chili
łyżka sosu sojowego
trochę bulionu
łyżeczka masła
Kostki ziemniaczane
500 g ziemniaków gotowanych ze skórką dzień wcześniej
sól
1 jajko
150 g mąki grubej
Sposób przygotowania
Polędwiczkę oczyszczamy z błon, następnie smarujemy olejem, solimy i pieprzymy, a na godzinę zostawiamy do odpoczynku.
Na patelni podsmażamy pokrojony boczek, a następnie na nim dokładnie obsmażamy polędwiczkę ze wszystkich stron. Doprawiamy ziołami, wlewamy wino i dodajemy sos Worcestershire oraz soję.
Mięso pieczemy przez około 20 minut, następnie wyjmujemy, posypujemy ziołami i przyprawą chili, zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy w cieple na kolejne 10 minut.
Zesmażony tłuszcz odsączamy, posypujemy odrobiną mąki, mieszamy, wlewamy wywar, gotujemy, a na końcu dodajemy łyżeczkę masła.
Obieramy ziemniaki, trzemy je i mieszamy z solą, jajkiem i mąką, co przygotowuje ciasto. W międzyczasie przygotowujemy wrzącą osoloną wodę. Z ciasta formujemy wałki i kroimy je na równe kawałki. Gdy kawałki wkładamy do wrzącej wody, gotujemy je, aż wypłyną, a następnie jeszcze przez minutę gotujemy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pikantna wieprzowina z ziołami i ziemniaczanymi kostkami
Pikantna wieprzowina z ziołami i krokietami ziemniaczanymi to doskonała potrawa, która zachwyci wszystkich miłośników mięsa. Soczysta wieprzowina jest marynowana w aromatycznych ziołach i przyprawach, co nadaje jej intensywny smak. Podawana jest z chrupiącymi krokietami ziemniaczanymi, które doskonale uzupełniają jej delikatność. Danie to jest idealnym wyborem na romantyczną kolację lub przyjęcie z przyjaciółmi. Połączenie pikantności i ziół gwarantuje niezapomniane wrażenie gastronomiczne.