Wieprzowe kotlety na warzywach

Wieprzowe kotlety na warzywach
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Mięso delikatnie rozbijamy, ewentualnie kroimy w kostkę i na brzegach nacinamy. Solimy i pieprzymy z obu stron, jedną stronę obtaczamy w mące, a na drugiej...

Składniki, których potrzebujesz

4 kotlety wieprzowe (można także użyć plastrów karkówki)
1 plaster selera
1 pietruszka
1 większa marchew
1 cebula
mąka pszenna
słodka mielona papryka
sól
pieprz
1 liść laurowy
1 łyżka smalcu lub oleju
wywar (woda z kawałkiem kostki rosołowej)

Sposób przygotowania

Mięso delikatnie rozbijamy i robimy małe nacięcia na kościach oraz wokół brzegów. Solimy i pieprzymy obie strony, jedną stronę posypujemy mąką, a drugą lekko słodką papryką. Warzywa korzeniowe (cebula, marchew, seler, pietruszka) kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szybko smażymy mięso z obu stron, a następnie je wyjmujemy. Do tłuszczu dodajemy pokrojoną cebulę i warzywa, które podsmażamy, a następnie zalewamy około 3 dl gorącego bulionu lub wody. Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, wkładamy tam liść laurowy, dodajemy usmażone mięso i przykrywamy. W nagrzanym piekarniku pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy w razie potrzeby bulion lub wodę i pieczemy odkryte przez około 30 minut, zwiększając temperaturę do 180 stopni.

Miękkie mięso wyjmujemy i dodajemy płyn tak, aby było we właściwej ilości, a następnie zagęszczamy ciemniejszym zasmażką z smalcu. Dobrze gotujemy, mięso wracamy do sosu, podgrzewamy je i następnie podajemy. Do dania pasują różne dodatki, takie jak knedle bułczane lub ziemniaczane, ziemniaki, makarony lub ryż.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wieprzowe kotlety na warzywach

Wieprzowe kotlety na warzywach to pyszne danie, które łączy soczystość mięsa ze świeżością warzyw. Ten przepis zazwyczaj obejmuje marynowane kotlety, które są smażone na patelni lub grillu, a podaje się je na łóżku z cebuli, papryki, cukinii i marchwi. Wieprzowe kotlety zachowują swoją soczystość dzięki krótkim czasom przygotowania, a połączenie z aromatycznymi warzywami dodaje daniu świeżości i zdrowych składników odżywczych. Proste w przygotowaniu, idealne na rodzinny obiad lub weekendowy lunch.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wieprzowina
Tag: Warzywa, wieprzowina, smażenie, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, słony, czeski, łatwy, piec, jesień

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Wieprzowe kotlety na warzywach.

Dodaj komentarz