Marynowane wieprzowe szaszłyki

Mięso kroimy na kawałki i marynujemy je przez noc. Następnego dnia na przemian nabijamy mięso, cebulę i boczek na szpikulce. Następnie wkładamy je do naczynia do pieczenia i…
Składniki, których potrzebujesz
500 g wieprzowego mięsa (lub szynka, karkówka)
1 większa cebula
kawałek słoniny
0,5 łyżeczki mąki pszennej
Marynata
1 łyżka oleju
1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka majeranku
1 łyżka musztardy
1 łyżka przeciśniętego czosnku
Sposób przygotowania
Mięso kroimy na kawałki i na noc wkładamy do marynaty.
Następnego dnia stopniowo nabijamy mięso, cebulę i boczek na szpikulce.
Umieszczamy to w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez około godzinę, od czasu do czasu podlewając wytopionym sosem.
Po upieczeniu wyjmujemy potrawę z naczynia. Wylewamy sos, posypujemy go odrobiną mąki i dodajemy trochę wody, aby uzyskać sos. Zostawiamy go na chwilę do zagotowania.
Jako dodatek pasują pieczone ziemniaki, ale również gotowane, frytki lub sałatka warzywna.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Marynowane wieprzowe szaszłyki
Marynowane wieprzowe szaszłyki są popularnym daniem, które często serwuje się podczas spotkań grillowych i letnich uroczystości. Danie to przygotowuje się poprzez marynowanie kawałków wieprzowiny w mieszance przypraw, oleju i innych składników, co nadaje mu wyśmienity smak i soczystość. Po marynacji mięso nabijane jest na szpikulce razem z kolorowymi warzywami, takimi jak papryka i cebula. Następnie piecze się na grillu lub w piekarniku, aż będzie złocisto-brązowe i dobrze upieczone. Wieprzowe szaszłyki często podawane są z pysznymi dipami i świeżym chlebem.