Marynowane wieprzowe szaszłyki

Marynowane wieprzowe szaszłyki
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 60 minut
Porcje: 4

Mięso kroimy na kawałki i marynujemy je przez noc. Następnego dnia na przemian nabijamy mięso, cebulę i boczek na szpikulce. Następnie wkładamy je do naczynia do pieczenia i…

Składniki, których potrzebujesz

500 g wieprzowego mięsa (lub szynka, karkówka)
1 większa cebula
kawałek słoniny
0,5 łyżeczki mąki pszennej
Marynata
1 łyżka oleju
1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka majeranku
1 łyżka musztardy
1 łyżka przeciśniętego czosnku

Sposób przygotowania

Mięso kroimy na kawałki i na noc wkładamy do marynaty.

Następnego dnia stopniowo nabijamy mięso, cebulę i boczek na szpikulce.

Umieszczamy to w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez około godzinę, od czasu do czasu podlewając wytopionym sosem.

Po upieczeniu wyjmujemy potrawę z naczynia. Wylewamy sos, posypujemy go odrobiną mąki i dodajemy trochę wody, aby uzyskać sos. Zostawiamy go na chwilę do zagotowania.

Jako dodatek pasują pieczone ziemniaki, ale również gotowane, frytki lub sałatka warzywna.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Marynowane wieprzowe szaszłyki

Marynowane wieprzowe szaszłyki są popularnym daniem, które często serwuje się podczas spotkań grillowych i letnich uroczystości. Danie to przygotowuje się poprzez marynowanie kawałków wieprzowiny w mieszance przypraw, oleju i innych składników, co nadaje mu wyśmienity smak i soczystość. Po marynacji mięso nabijane jest na szpikulce razem z kolorowymi warzywami, takimi jak papryka i cebula. Następnie piecze się na grillu lub w piekarniku, aż będzie złocisto-brązowe i dobrze upieczone. Wieprzowe szaszłyki często podawane są z pysznymi dipami i świeżym chlebem.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (56 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wieprzowina
Tag: wieprzowina, obiad, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, czeski, łatwy, dla początkujących, piec, zioła, imprezy i uroczystości, marynowanie

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Marynowane wieprzowe szaszłyki.

Dodaj komentarz