Zrazy wieprzowe z duszoną kapustą

Zrazy wieprzowe z duszoną kapustą
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Mięso rozbijamy, solimy i smarujemy musztardą. Mielone mięso mieszamy ze wszystkimi składnikami i tworzymy spójną masę. Na każdy plasterek…

Składniki, których potrzebujesz

8 cienkich plastrów boczku
300 g mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
1 cebula
3 ząbki czosnku
50 ml zimnego mleka
musztarda
sól
pieprz
majeranek
szczypta chili
bułka tarta do zagęszczenia
trochę smalcu do naczynia żaroodpornego

mniejsza główka kapusty
60 g boczku angielskiego
kawałek smalcu
4 ząbki czosnku
mąka pszenna
sól
świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

Mięso tłuczemy, solimy i smarujemy musztardą.

Mięso mielone mieszamy ze wszystkimi składnikami i dobrze wyrabiamy, aby powstała jednolita masa.

Na każdy kawałek kładziemy kawałek mięsa i zwijamy.

Układamy w naczyniu do pieczenia spodem do dołu, ściśle obok siebie. Dodajemy kawałek słoniny i mieszamy trochę wody na podlanie z łyżką musztardy.

Wlewamy i pieczemy przez około 30 do 40 minut.

Kapustę kroimy w cienkie paski, zalewamy wodą i dusimy, ale nie całkowicie do miękkości, aby pozostała lekko chrupiąca.

Wydobędziemy tłuszcz z boczku ze słoniną, następnie mieszamy mąkę i robimy zasmażkę.

Kapustę solimy, dodajemy świeżo mielony pieprz i czosnek. Jako dodatek podajemy gotowane ziemniaki.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zrazy wieprzowe z duszoną kapustą

Wieprzowe zrazy z duszoną kapustą to tradycyjne czeskie danie, które zadowoli każdego miłośnika mięsnych potraw. Soczyste wieprzowe mięso jest nadziewane boczkiem, cebulą i przyprawami, a następnie pieczone na złoto. Duszona kapusta, doprawiona kminkiem i octem, nadaje temu daniu doskonałą równowagę smakową. To danie jest idealnym wyborem na rodzinne obiady, które rozgrzewają serce i przypominają dom. Każdy kawałek wieprzowego zraza wspaniale komponuje się z miękką kapustą, tworząc harmonijne połączenie smaków.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (32 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wieprzowina
Tag: wieprzowina, smażenie, obiad, święto / niedziela, zwykły dzień, słony, czeski, piec, uduszenie, średnio-trudny, dania warzywne

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Zrazy wieprzowe z duszoną kapustą.

Dodaj komentarz