Zrazy wieprzowe z duszoną kapustą

Mięso rozbijamy, solimy i smarujemy musztardą. Mielone mięso mieszamy ze wszystkimi składnikami i tworzymy spójną masę. Na każdy plasterek…
Składniki, których potrzebujesz
8 cienkich plastrów boczku
300 g mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
1 cebula
3 ząbki czosnku
50 ml zimnego mleka
musztarda
sól
pieprz
majeranek
szczypta chili
bułka tarta do zagęszczenia
trochę smalcu do naczynia żaroodpornego
mniejsza główka kapusty
60 g boczku angielskiego
kawałek smalcu
4 ząbki czosnku
mąka pszenna
sól
świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Mięso tłuczemy, solimy i smarujemy musztardą.
Mięso mielone mieszamy ze wszystkimi składnikami i dobrze wyrabiamy, aby powstała jednolita masa.
Na każdy kawałek kładziemy kawałek mięsa i zwijamy.
Układamy w naczyniu do pieczenia spodem do dołu, ściśle obok siebie. Dodajemy kawałek słoniny i mieszamy trochę wody na podlanie z łyżką musztardy.
Wlewamy i pieczemy przez około 30 do 40 minut.
Kapustę kroimy w cienkie paski, zalewamy wodą i dusimy, ale nie całkowicie do miękkości, aby pozostała lekko chrupiąca.
Wydobędziemy tłuszcz z boczku ze słoniną, następnie mieszamy mąkę i robimy zasmażkę.
Kapustę solimy, dodajemy świeżo mielony pieprz i czosnek. Jako dodatek podajemy gotowane ziemniaki.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zrazy wieprzowe z duszoną kapustą
Wieprzowe zrazy z duszoną kapustą to tradycyjne czeskie danie, które zadowoli każdego miłośnika mięsnych potraw. Soczyste wieprzowe mięso jest nadziewane boczkiem, cebulą i przyprawami, a następnie pieczone na złoto. Duszona kapusta, doprawiona kminkiem i octem, nadaje temu daniu doskonałą równowagę smakową. To danie jest idealnym wyborem na rodzinne obiady, które rozgrzewają serce i przypominają dom. Każdy kawałek wieprzowego zraza wspaniale komponuje się z miękką kapustą, tworząc harmonijne połączenie smaków.