Wieprzowy kotlet z karkówki smażony na ghee

Wieprzowy kotlet z karkówki smażony na ghee
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 2

Omyte i osuszone mięso delikatnie rozbijamy przez folię. Na brzegach robimy kilka nacięć, aby mięso podczas gotowania się nie skręcało. Solimy i pieprzymy. Jaja ubijamy bez dodawania innych składników.

Składniki, których potrzebujesz

2 plastry karkówki
sól
pieprz
większe jajko
mąka półgruboziarnista
bułka tarta, najlepiej świeżo zmielona z 3 dni starych bułek
ghí (przypalone masło)

Sposób przygotowania

Mięso, które umyliśmy i osuszyliśmy, delikatnie rozbijamy przez folię. Krawędzie natnujemy, aby mięso się nie skręcało. Solimy i pieprzymy.

Jajka ubijamy bez dodawania jakichkolwiek dodatków. Przygotowujemy mąkę i bułkę tartą. Mięso obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w bułce tartej.

Masło rozpuszczamy i kotlety smażymy z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe kotlety odkładamy na papierowy ręcznik, aby odessał nadmiar tłuszczu.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wieprzowy kotlet z karkówki smażony na ghee

Kotlety wieprzowe z karkówki smażone na ghee są jednym z najpopularniejszych dań w czeskiej kuchni. Ta pyszna kotletka przygotowywana jest z wysokiej jakości kawałka karkówki, który dzięki swojej soczystości i smaku jest idealny. Smażenie na ghee nadaje kotletowi zrównoważony smak i piękną złocistą skórkę. Przygotowanie jest proste, wystarczy obtoczyć w panierce i smażyć na chrupko. Danie to często podawane jest z ziemniakami lub sałatą, co czyni je doskonałym obiadem lub kolacją dla całej rodziny.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (30 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wieprzowina
Tag: wieprzowina, obiad, łatwy, szybki, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, czeski, łatwy, smażenie, protokół

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Wieprzowy kotlet z karkówki smażony na ghee.

Dodaj komentarz