Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym kurczakiem

Ugotujemy ziemniaki, a następnie według uznania rozgnieciemy je na purée. Dodamy ciepłe mleko i roztopione masło, a następnie wmieszamy starty ser. Następnie oddzielimy żółtka od…
Składniki, których potrzebujesz
6 ziemniaków
dcl mleka
masło (kawałek)
3 jajka
sól
150 g startego sera (użyłam Grattugiato Fresco – patrz zdjęcie, może być parmezan, edam itp.)
5 łyżek mąki orkiszowej (może być też mąka półgruba)
3 wędzone udka kurczaka (mogą być też inne wędzone)
sól
Sposób przygotowania
Ugotowane ziemniaki tłuczemy na purée, dodajemy ciepłe mleko i roztopione masło oraz mieszamy starty ser. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ubijamy i dodajemy mąkę. Z białek ubijamy sztywną pianę, którą delikatnie wmieszujemy do ziemniaczanego purée. Powinna mieć odpowiednią konsystencję, ani zbyt rzadką, ani zbyt gęstą.
Smarny naczynie do zapiekania i wypełniamy je purée. W nagrzanym piekarniku do 150°C pieczemy przez około 20 minut. Wędzone mięso z kurczaka obieramy i kroimy na kawałki. Purée przesuwamy na boki, a do środka wkładamy mięso, po czym pieczemy przez kolejne 10 minut, aż purée zacznie nabierać różowego koloru. Podajemy z świeżymi warzywami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym kurczakiem
Zapiekane puree ziemniaczane z wędzonym kurczakiem to pyszne danie, które łączy kremowość puree ziemniaczanego z wyrazistym smakiem wędzonego kurczaka. Danie to często serwowane jest jako sycący i pożywny obiad lub kolacja, idealne na rodzinne spotkania. Wędzone mięso z kurczaka dodaje ziemniakom wspaniałej głębi smaku, a razem z chrupiącą zapiekaną warstwą tworzy doznanie smakowe, które zadowoli każdego stołownika. Można je również wzbogacić, dodając różne zioła i przyprawy według upodobań.