Zimny sos koperkowy do jajek

Majonezę mieszamy z kwaśną śmietaną, musztardą, solą, pieprzem i cukrem. W razie potrzeby rozrzedzamy mlekiem, dodajemy koper i doprawiamy. Ugotowane jajka układamy na…
Składniki, których potrzebujesz
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany kremówki
2 łyżeczki pikantnej musztardy
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
2-3 łyżki drobno posiekanego koperku
mleko do rozrzedzenia
sól
cukier
pieprz
jajka ugotowane na twardo lub na miękko
Sposób przygotowania
Łączymy majonez ze śmietaną, musztardą, solą, pieprzem i cukrem. Jeśli to konieczne, rozrzedzamy go mlekiem według pożądanej gęstości. Dodajemy koperek i przyprawiamy do smaku.
Ugotowane jajka układamy na talerzu, polewamy sosem i dekorujemy pomidorem, ogórkiem lub innym warzywem. Podajemy z pieczywem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zimny sos koperkowy do jajek
Zimny sos koperkowy na jajka jest ulubionym daniem, szczególnie w kuchni środkowoeuropejskiej. Sos ten przygotowuje się z świeżego kopru, śmietany i jogurtu, co nadaje mu świeży i aromatyczny smak. Często podaje się jako dodatek do gotowanych jajek, ziemniaków lub warzyw. Jest idealny jako lekki obiad w gorące letnie miesiące. Sos koperkowy jest także doskonałym źródłem witamin i minerałów, co czyni go nie tylko smaczną, ale i zdrową opcją na stole.