Zimny sos koperkowy do jajek

Zimny sos koperkowy do jajek
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Majonezę mieszamy z kwaśną śmietaną, musztardą, solą, pieprzem i cukrem. W razie potrzeby rozrzedzamy mlekiem, dodajemy koper i doprawiamy. Ugotowane jajka układamy na…

Składniki, których potrzebujesz

2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany kremówki
2 łyżeczki pikantnej musztardy
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
2-3 łyżki drobno posiekanego koperku
mleko do rozrzedzenia
sól
cukier
pieprz
jajka ugotowane na twardo lub na miękko

Sposób przygotowania

Łączymy majonez ze śmietaną, musztardą, solą, pieprzem i cukrem. Jeśli to konieczne, rozrzedzamy go mlekiem według pożądanej gęstości. Dodajemy koperek i przyprawiamy do smaku.

Ugotowane jajka układamy na talerzu, polewamy sosem i dekorujemy pomidorem, ogórkiem lub innym warzywem. Podajemy z pieczywem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zimny sos koperkowy do jajek

Zimny sos koperkowy na jajka jest ulubionym daniem, szczególnie w kuchni środkowoeuropejskiej. Sos ten przygotowuje się z świeżego kopru, śmietany i jogurtu, co nadaje mu świeży i aromatyczny smak. Często podaje się jako dodatek do gotowanych jajek, ziemniaków lub warzyw. Jest idealny jako lekki obiad w gorące letnie miesiące. Sos koperkowy jest także doskonałym źródłem witamin i minerałów, co czyni go nie tylko smaczną, ale i zdrową opcją na stole.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.9/5 (43 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Szybki obiad
Tag: przekąska, sosy, łatwy, szybki, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, słony, czeski, łatwy, dla początkujących, dania zimne, sosy, koperek, w ciągu 15 minut

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Zimny sos koperkowy do jajek.

Dodaj komentarz