Zupa porowa z ziemniakami
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, a oczyszczony por kroimy w plasterki. Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę.
Składniki, których potrzebujesz
1 szczypta mielony kmin
250 g ziemniaki
1 szczypta mielony czarny pieprz
3 szt por
2 łyżki masło
1 kostka bulion warzywny
2 szczypty majeranek
3 ząbki czosnek
1 szczypta sól
Sposób przygotowania
W garnku roztapiamy masło, dodajemy pora, czosnek i lekko je smażymy. Po chwili dodajemy ziemniaki. Smażymy przez około 5 minut.
Następnie zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy pieprz, kminek i majeranek. Kiedy ziemniaki są miękkie, najlepiej zmiksować je blenderem ręcznym. Dosalamy, doprawiamy do smaku.
Tak przygotowaną zupę możemy od razu podawać i serwować z świeżym pieczywem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa porowa z ziemniakami
Zupa porowa z ziemniakami to pyszne i sycące danie, które ogrzewa w chłodne dni. Główne składniki to świeża por i ziemniaki, które gotują się do miękkości w delikatnym bulionie. Zupa zazwyczaj doprawiona jest solą, pieprzem i ziołami, takimi jak pietruszka czy tymianek, co dodaje jej smaku głębi i świeżości. Można ją podawać z grzankami lub śmietaną, co dodaje jej kolejną teksturę. Ta prosta i zdrowa zupa to idealny sposób, aby delektować się sezonowymi składnikami.