Zupa z kluskami grzybowymi

Zupa z kluskami grzybowymi
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 1

Grzyby podsmażamy mniej więcej tak, jak podczas przygotowania jajecznicy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie mielimy grzyby, bułki, boczek i mięso z kurczaka. Dodajemy jedno jajko, Solamyl i przyprawy wg gustu.

Składniki, których potrzebujesz

Na kluseczki
mieszanka pokrojonych grzybów
2 twarde bułki
1 jajko
ugotowane i obrane mięso z 2 udek kurczaka
4 plastry wędzonego boczku
1 łyżka Solamylu
sól
zmielony pieprz
odrobina papryki pikantnej

Na zupę
rosół drobiowy
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
kawałek boczku
1 łyżka smalcu
1 łyżka mąki pszennej
sól,
zmielony pieprz
lubczyk (do dekoracji)

Sposób przygotowania

Grzyby dusimy podobnie jak na smażonkę i zostawiamy je do ostygnięcia. Następnie mielimy grzyby, bułki, boczek i kurczaka.

Do mieszanki dodajemy jajko, Solamyl i przyprawy do smaku. Wilgotnymi rękami formujemy kluseczki.

W garnku, w którym będziemy przygotowywać zupę, najpierw smażymy pokrojony boczek. Następnie dodajemy smalec i posiekaną cebulę, marchew i seler. Wszystko razem smażymy, potem dodajemy pokrojony czosnek, mieszamy i następnie wsypujemy 1 łyżkę mąki.

Mieszamy przez około minutę, a następnie dodajemy bulion i zostawiamy do gotowania.

Dodajemy kluseczki, a gdy wypłyną, są gotowe.

Zupę posypujemy posiekanym lubczykiem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa z kluskami grzybowymi

Zupa z kluskami grzybowymi jest ulubioną potrawą czeskiej kuchni, która charakteryzuje się bogatym smakiem i aromatem. Kluski grzybowe, przygotowane ze świeżych lub suszonych grzybów, są delikatnie doprawione i doskonale uzupełniają aromatyczną zupę warzywną. Ta zupa jest nie tylko doskonała do rozgrzania w chłodne dni, ale także jest świetnym wyborem dla wegetarian. Syte i smaczne, stanowi idealne danie na rodzinne kolacje lub uroczyste okazje.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (37 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Zupy
Tag: Warzywa, grzyby, gotowanie, obiad, święto / niedziela, słony, czeski, zupy, pierogi kluski gnocchi, jesień, wymagający, wymagający, zioła, uduszenie, drób

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Zupa z kluskami grzybowymi.

Dodaj komentarz