Zupa szparagowa z grzankami

Szparagi zyskują ostatnio wielu fanów. Spróbuj przygotować z nich tę zupę. Głównym składnikiem jest mocny bulion warzywny, w którym następnie ugotujesz…
Składniki, których potrzebujesz
250 g warzyw korzeniowych (marchew, seler, pietruszka)
500 g szparagów
30 g mąki pszennej
sól
cukier
250 ml śmietany słodkiej
1-2 świeże żółtka
bułka (na grzanki)
szczypiorek (do ozdoby)
Sposób przygotowania
Warzywa myjemy, oczyszczamy, zanurzamy w wodzie, solimy i robimy z nich mocny wywar.
Sparagi myjemy, obieramy i odcinamy końcówki na około 3 cm. Końcówki odkładamy na bok. Resztę sparagów drobno mielimy w maszynce do mięsa, a następnie gotujemy ją razem z sokiem, który pozostał po mieleniu, w zupie.
Wywar cedzimy i w nim gotujemy główki sparagów. W jednej części schłodzonego wywaru rozrabiamy mąkę, następnie wracamy ją do zupy i gotujemy. Zupa solimy i dosładzamy według smaku.
Zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy śmietanę wymieszaną z ubitymi żółtkami. Już nie będziemy gotować. Zupę podajemy z prażonymi grzankami z chleba i posypujemy posiekaną szczypiorkiem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa szparagowa z grzankami
Zupa ze szparagów z grzankami to pyszne danie, które wyróżnia się swoim delikatnym, kremowym wìzorem i świeżym smakiem. Ta zupa jest idealna na wiosnę, kiedy szparagi są świeże i pełne smaku. Połączenie szparagów, śmietany i aromatycznych ziół tworzy doskonałą harmonię. Smakowite grzanki, przygotowane z opiekanego chleba, dodają zupie chrupiącego kontrastu i wzbogacają całe doświadczenie. To doskonały wybór ze względu na swoją lekkość i łatwość przygotowania, które pokochasz.