Czosnkowa z serem
Czosnekowa, którą wszyscy dobrze znamy.
Składniki, których potrzebujesz
4 szt. ziemniaki
1 szt. cebula
1 - 2 ząbków czosnek
1 kostka bulion wołowy
mielony czarny pieprz
sól
zmielony kminek
majeranek
do dekoracji
ser
grzanki chleba
Sposób przygotowania
Oczyszczamy cebulę, czosnek i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy smalec, na którym smażymy cebulę, dodajemy czosnek, krótko podsmażamy i zalewamy gorącą wodą. Następnie dodajemy ziemniaki, kostkę bulionową, rozgniecione kminek, solimy i pieprzymy. Zupę czosnkową gotujemy do miękkości ziemniaków.
Na koniec dodajemy majeranek. Dla mocniejszego czosnkowego smaku możemy dodać jeszcze 3 ząbki przeciśniętego czosnku.
Gorącą zupę czosnkową wylewamy do miseczek, posypujemy upieczonymi kostkami chleba i startym serem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Czosnkowa z serem
Zupa czosnkowa z serem to popularna czeska zupa, która łączy intensywny smak czosnku z delikatnością serka topionego. To wyjątkowe danie zazwyczaj przygotowywane jest na bazie bulionu z ziemniakami, podsmażonym czosnkiem i doprawione majerankiem. Ser, często eidam lub hermelin, nadaje zupie kremowości i pysznego smaku. Zupa czosnkowa z serem to idealny wybór w chłodne dni, gdy rozgrzewa i dodaje energii. Wypróbuj ją jako sycące śniadanie lub orzeźwiającą kolację po trudnym dniu!