Bananowa babka

Nie możecie sobie wyobrazić, że po południu będziecie cieszyć się kawą bez słodkiego deseru? Spróbujcie upiec ciasto bananowe z kawałkami czekolady. Banany sprawią, że ciasto będzie pięknie wilgotne, więc na pewno...
Składniki, których potrzebujesz
2-3 dojrzałe banany
1 łyżeczka soku z cytryny
4 jaja
170 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
160 ml oleju
190 ml mleka
450 g mąki pszennej tortowej
1 proszek do pieczenia
80 g gorzkiej czekolady
masło (do posmarowania formy)
bułka tarta (do posypania formy)
Sposób przygotowania
Wysmarujemy formę do babki masłem i posypiemy bułką tartą.
Obieramy banany, dokładnie rozgniatamy je widelcem i skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Czekoladę ścieramy na tarce lub kroimy na małe kawałki.
Nagrzewamy piekarnik do 170 °C w trybie górnym i dolnym, lub do 150 °C w trybie termoobiegu.
Oddzielamy żółtka od białek i z białek ubijamy sztywną pianę.
Żółtka ubijamy z cukrem i wanilią, następnie dodajemy olej i mleko.
Mąkę tortową razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski i stopniowo wmieszujemy w mieszankę jajeczną. Wszystko dobrze mieszamy.
Do gładkiego ciasta wmieszujemy rozgniecione banany, a na koniec ostrożnie wprowadzamy ubitą pianę z białek.
Na koniec dodajemy czekoladę.
Ciasto wylewamy do wcześniej nasmarowanej i wysypanej formy i pieczemy przez około 60 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, wkładamy w ciasto patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu jest suchy i czysty, babka jest upieczona.
Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na około 10 minut, zanim wyłożymy ją z formy.
Zostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem możemy posypać cukrem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Bananowa babka
Ciasto bananowe to pyszny deser, który doskonale wykorzystuje dojrzałe banany. Jego delikatna tekstura i słodki smak zachwycają każdego miłośnika pieczenia. Przygotowanie jest łatwe – banany są rozgniatane i mieszane z ciastem, które nadaje babce wilgotności. Można je wzbogacić o orzechy lub czekoladę dla dodatkowego doznania smakowego. Ten deser jest idealny do popołudniowej kawy lub jako słodka pokusa na weekend. Ponadto jest świetnym sposobem na wykorzystanie resztek owoców, które w przeciwnym razie trafiłyby do kosza.