Bananowa babka

Bananowa babka
Czas przygotowania: 35 minut
Czas gotowania: 45 minut
Porcje: 12

Nie możecie sobie wyobrazić, że po południu będziecie cieszyć się kawą bez słodkiego deseru? Spróbujcie upiec ciasto bananowe z kawałkami czekolady. Banany sprawią, że ciasto będzie pięknie wilgotne, więc na pewno...

Składniki, których potrzebujesz

2-3 dojrzałe banany
1 łyżeczka soku z cytryny
4 jaja
170 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
160 ml oleju
190 ml mleka
450 g mąki pszennej tortowej
1 proszek do pieczenia
80 g gorzkiej czekolady
masło (do posmarowania formy)
bułka tarta (do posypania formy)

Sposób przygotowania

Wysmarujemy formę do babki masłem i posypiemy bułką tartą.

Obieramy banany, dokładnie rozgniatamy je widelcem i skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Czekoladę ścieramy na tarce lub kroimy na małe kawałki.

Nagrzewamy piekarnik do 170 °C w trybie górnym i dolnym, lub do 150 °C w trybie termoobiegu.

Oddzielamy żółtka od białek i z białek ubijamy sztywną pianę.

Żółtka ubijamy z cukrem i wanilią, następnie dodajemy olej i mleko.

Mąkę tortową razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski i stopniowo wmieszujemy w mieszankę jajeczną. Wszystko dobrze mieszamy.

Do gładkiego ciasta wmieszujemy rozgniecione banany, a na koniec ostrożnie wprowadzamy ubitą pianę z białek.

Na koniec dodajemy czekoladę.

Ciasto wylewamy do wcześniej nasmarowanej i wysypanej formy i pieczemy przez około 60 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, wkładamy w ciasto patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu jest suchy i czysty, babka jest upieczona.

Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na około 10 minut, zanim wyłożymy ją z formy.

Zostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem możemy posypać cukrem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Bananowa babka

Ciasto bananowe to pyszny deser, który doskonale wykorzystuje dojrzałe banany. Jego delikatna tekstura i słodki smak zachwycają każdego miłośnika pieczenia. Przygotowanie jest łatwe – banany są rozgniatane i mieszane z ciastem, które nadaje babce wilgotności. Można je wzbogacić o orzechy lub czekoladę dla dodatkowego doznania smakowego. Ten deser jest idealny do popołudniowej kawy lub jako słodka pokusa na weekend. Ponadto jest świetnym sposobem na wykorzystanie resztek owoców, które w przeciwnym razie trafiłyby do kosza.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.9/5 (60 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Ciasto
Tag: przekąska, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, czeski, łatwy, dla początkujących, piec, desery, słodki, egzotyczny owoc, babeczki, śniadanie

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Bananowa babka.

Dodaj komentarz