Burgery grzybowe
    Na pachnące grzybowe kotlety użyjemy albo kupione pieczarki, albo grzyby, które sami zebraliśmy w lesie. Grzyby najpierw dusimy, następnie dodajemy namoczoną bułkę, jajko i przyprawy.
Składniki, których potrzebujesz
300 g pieczarek (lub innych grzybów)  
1 bułka  
150 ml mleka  
1/2 cebuli  
olej  
1 jajko  
1 ząbek czosnku  
1 garść pietruszki  
szczypta gałki muszkatołowej  
szczypta majeranku  
szczypta mielonego kminku  
sól  
bułka tarta (w razie potrzeby)  
Do panierowania   
mąka pszenna  
jajko  
bułka tarta
Sposób przygotowania
Rozdrobnioną bułkę moczymy w mleku. Cebulę drobno siekamy. Grzyby kroimy na kawałki. Pietruszkę drobno siekamy.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy grzyby. Solimy i chwilę dusimy, a potem zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
Do ostygniętej mieszanki grzybowej dodajemy rozgniecioną bułkę, jajko, przeciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę, przyprawy, sól i w razie potrzeby zagęszczamy bułką tartą.
Z materiału formujemy małe placuszki, które obtaczamy w trzech rodzajach ciasta.
Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron.
Serwujemy z ziemniakami i sałatką warzywną, lub można je podawać samodzielnie.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Burgery grzybowe
Kotleciki grzybowe to doskonałe danie dla miłośników grzybów i wegetarian. Ta delikatna mieszanka drobno posiekanych grzybów, ziemniaków, cebuli i przypraw formowana jest w kształt placków, a następnie smażona na złoto. Kotleciki świetnie nadają się jako danie główne lub smaczny dodatek. Można je podawać z świeżą sałatką warzywną lub purée ziemniaczanym. Dzięki swojemu doskonałemu smakowi i aromatycznemu zapachowi grzyby w kotlecikach są idealnym wyborem na każdą okazję.
	Tomáš Rohlena