Burgery grzybowe

Burgery grzybowe
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut
Porcje: 3

Na pachnące grzybowe kotlety użyjemy albo kupione pieczarki, albo grzyby, które sami zebraliśmy w lesie. Grzyby najpierw dusimy, następnie dodajemy namoczoną bułkę, jajko i przyprawy.

Składniki, których potrzebujesz

300 g pieczarek (lub innych grzybów)
1 bułka
150 ml mleka
1/2 cebuli
olej
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 garść pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta majeranku
szczypta mielonego kminku
sól
bułka tarta (w razie potrzeby)

Do panierowania
mąka pszenna
jajko
bułka tarta

Sposób przygotowania

Rozdrobnioną bułkę moczymy w mleku. Cebulę drobno siekamy. Grzyby kroimy na kawałki. Pietruszkę drobno siekamy.

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy grzyby. Solimy i chwilę dusimy, a potem zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.

Do ostygniętej mieszanki grzybowej dodajemy rozgniecioną bułkę, jajko, przeciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę, przyprawy, sól i w razie potrzeby zagęszczamy bułką tartą.

Z materiału formujemy małe placuszki, które obtaczamy w trzech rodzajach ciasta.

Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron.

Serwujemy z ziemniakami i sałatką warzywną, lub można je podawać samodzielnie.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Burgery grzybowe

Kotleciki grzybowe to doskonałe danie dla miłośników grzybów i wegetarian. Ta delikatna mieszanka drobno posiekanych grzybów, ziemniaków, cebuli i przypraw formowana jest w kształt placków, a następnie smażona na złoto. Kotleciki świetnie nadają się jako danie główne lub smaczny dodatek. Można je podawać z świeżą sałatką warzywną lub purée ziemniaczanym. Dzięki swojemu doskonałemu smakowi i aromatycznemu zapachowi grzyby w kotlecikach są idealnym wyborem na każdą okazję.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.9/5 (50 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Danie główne
Tag: grzyby, obiad, łatwy, zwykły dzień, słony, czeski, łatwy, dla początkujących, słowacki, przepisy letnie, posiłki bezmięsne, smażenie, jesień, uduszenie

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Burgery grzybowe.

Dodaj komentarz