Zrazy cielęce z prosciutto i suszonymi pomidorami

Mięso rozbijamy, solimy, pieprzymy i od wewnętrznej strony smarujemy musztardą. Na każdy plaster kładziemy 1-2 kawałki prosciutto, zwijamy w roladę i…
Składniki, których potrzebujesz
2 plastry cielęciny
50 g prosciutto
40 g zimnej szynki (szynka wędzona zimnym dymem)
4 kawałki suszonych pomidorów w oliwie
1 większa łyżka musztardy pełnoziarnistej
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
olej
sól
pieprz
1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia
Sposób przygotowania
Mięso rozbijamy, solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą od wewnętrznej strony. Na każdy plaster kładziemy 1-2 kawałki prosciutto, zwijamy w roladę i mocujemy wykałaczkami.
Na oleju podsmażamy cebulę na złoty kolor, następnie dodajemy posiekany czosnek, suszone pomidory oraz pokrojoną w cienkie paski zimną szynkę.
Na patelni opiekamy roladki ze wszystkich stron, potem zalewamy wodą i dusimy, aż zmiękną.
Gdy mięso jest miękkie, wyjmujemy je, a sos zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie.
Podajemy z ryżem, kluskami, makaronem lub po prostu z warzywami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zrazy cielęce z prosciutto i suszonymi pomidorami
Roladki cielęce z prosciutto i suszonymi pomidorami to delikatne danie łączące mięso cielęce z wyrazistym smakiem słonego prosciutto. Suszone pomidory dodają świeżości i bogatego smaku, który doskonale uzupełnia mięso. Roladki są zazwyczaj pieczone na złoto, co potęguje ich kuszący zapach i wygląd. To danie świetnie pasuje do dodatków, takich jak puree ziemniaczane lub grillowane warzywa, i jest idealnym wyborem na świąteczne kolacje lub rodzinne uroczystości.