Zrazy cielęce z prosciutto i suszonymi pomidorami

Zrazy cielęce z prosciutto i suszonymi pomidorami
Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 2

Mięso rozbijamy, solimy, pieprzymy i od wewnętrznej strony smarujemy musztardą. Na każdy plaster kładziemy 1-2 kawałki prosciutto, zwijamy w roladę i…

Składniki, których potrzebujesz

2 plastry cielęciny
50 g prosciutto
40 g zimnej szynki (szynka wędzona zimnym dymem)
4 kawałki suszonych pomidorów w oliwie
1 większa łyżka musztardy pełnoziarnistej
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
olej
sól
pieprz
1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia

Sposób przygotowania

Mięso rozbijamy, solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą od wewnętrznej strony. Na każdy plaster kładziemy 1-2 kawałki prosciutto, zwijamy w roladę i mocujemy wykałaczkami.

Na oleju podsmażamy cebulę na złoty kolor, następnie dodajemy posiekany czosnek, suszone pomidory oraz pokrojoną w cienkie paski zimną szynkę.

Na patelni opiekamy roladki ze wszystkich stron, potem zalewamy wodą i dusimy, aż zmiękną.

Gdy mięso jest miękkie, wyjmujemy je, a sos zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie.

Podajemy z ryżem, kluskami, makaronem lub po prostu z warzywami.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zrazy cielęce z prosciutto i suszonymi pomidorami

Roladki cielęce z prosciutto i suszonymi pomidorami to delikatne danie łączące mięso cielęce z wyrazistym smakiem słonego prosciutto. Suszone pomidory dodają świeżości i bogatego smaku, który doskonale uzupełnia mięso. Roladki są zazwyczaj pieczone na złoto, co potęguje ich kuszący zapach i wygląd. To danie świetnie pasuje do dodatków, takich jak puree ziemniaczane lub grillowane warzywa, i jest idealnym wyborem na świąteczne kolacje lub rodzinne uroczystości.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (29 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Danie główne
Tag: Warzywa, smażenie, obiad, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, czeski, łatwy, uduszenie, inne mięso, cielęcina

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Zrazy cielęce z prosciutto i suszonymi pomidorami.

Dodaj komentarz