Cebulaczka

Cebulaczka
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 2

Do garnka wlewamy wodę z bulionem, dodajemy pokrojoną kiełbasę i jedną cebulę, którą wrzucamy do gotowania. Na patelni topimy masło (lub olej) i smażymy kolejne składniki...

Składniki, których potrzebujesz

2 większe cebule
warzywny bulion (w proporcji do ilości wody)
1 domowa kiełbasa
tarty ser
chleb tostowy
masło (olej)

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy bulion, pokrojoną kiełbasę i jedną cebulę.

Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę i smażymy drobno pokrojoną cebulę.

Na złocistą cebulkę wlewamy wrzący bulion i razem jeszcze chwilę gotujemy.

Przed podaniem usuwamy duży kawałek cebuli, chociaż kto lubi i chce, może go zostawić.

Na dno talerza kładziemy starty ser, polewamy go gorącą zupą i dobrze mieszamy.

Na wierzchu kładziemy opieczony chleb tostowy.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Cebulaczka

Cebulowa zupa to tradycyjna czeska zupa cebulowa, która charakteryzuje się bogatym smakiem i pachnącym aromatem. Głównymi składnikami są karmelizowana cebula, bulion i przyprawy, co tworzy doskonałą równowagę smaku. Zupa często podawana jest z chlebem lub grzankami i posypywana serem. Cebulowa zupa cieszy się szczególną popularnością w zimowym okresie, gdy ogrzewa i oferuje przytulne uczucie. Jej przygotowanie jest proste, a mimo to jest to delicja, która zadowoli nie tylko miłośników cebuli.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (33 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Zupy
Tag: Warzywa, gotowanie, obiad, łatwy, szybki, zwykły dzień, słony, tani, czeski, łatwy, zupy, warzywo, w ciągu 30 minut, jesień, z kiełbasą

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Cebulaczka.

Dodaj komentarz