Cebulaczka

Do garnka wlewamy wodę z bulionem, dodajemy pokrojoną kiełbasę i jedną cebulę, którą wrzucamy do gotowania. Na patelni topimy masło (lub olej) i smażymy kolejne składniki...
Składniki, których potrzebujesz
2 większe cebule
warzywny bulion (w proporcji do ilości wody)
1 domowa kiełbasa
tarty ser
chleb tostowy
masło (olej)
Sposób przygotowania
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy bulion, pokrojoną kiełbasę i jedną cebulę.
Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę i smażymy drobno pokrojoną cebulę.
Na złocistą cebulkę wlewamy wrzący bulion i razem jeszcze chwilę gotujemy.
Przed podaniem usuwamy duży kawałek cebuli, chociaż kto lubi i chce, może go zostawić.
Na dno talerza kładziemy starty ser, polewamy go gorącą zupą i dobrze mieszamy.
Na wierzchu kładziemy opieczony chleb tostowy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Cebulaczka
Cebulowa zupa to tradycyjna czeska zupa cebulowa, która charakteryzuje się bogatym smakiem i pachnącym aromatem. Głównymi składnikami są karmelizowana cebula, bulion i przyprawy, co tworzy doskonałą równowagę smaku. Zupa często podawana jest z chlebem lub grzankami i posypywana serem. Cebulowa zupa cieszy się szczególną popularnością w zimowym okresie, gdy ogrzewa i oferuje przytulne uczucie. Jej przygotowanie jest proste, a mimo to jest to delicja, która zadowoli nie tylko miłośników cebuli.