Flaczki z flaków

Flaczki z flaków
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 215 minut
Porcje: 5

Jeśli cieszysz się sycącymi zupami i masz czas na przygotowanie, spróbuj zupy flakowej. Ma doskonały aromat i smak papryki, a świetnie syci. Najlepiej smakuje z…

Składniki, których potrzebujesz

3/4 kg flaků
1 cebula
słodka mielona papryka
1 szczypta ostrej papryki
majeranek
1 łyżeczka pasty czosnkowej
smalec (lub olej)
zasmażka
sól
mielony pieprz

Sposób przygotowania

Flaki dokładnie opłukujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy bez soli, aż zmiękną. Ten proces trwa około 3 godziny.

Na patelni rozgrzewamy smalec lub olej, na którym smażymy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy pastę czosnkową, słodką i ostrą paprykę i pozwalamy uwolnić się aromatowi. Ważne jest, aby pamiętać, że po uwolnieniu aromatu papryki należy natychmiast dolać wodę, inaczej papryka może stać się gorzka.

Ugotowane flaki kroimy i wkładamy je do garnka z cebulą i papryką. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zasmażkę, solimy i pieprzymy i gotujemy przez około pół godziny, od czasu do czasu mieszając.

Zanim zakończymy gotowanie, doprawiamy potrawę majerankiem, który delikatnie podgrzewamy w dłoniach.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Flaczki z flaków

Flaki to tradycyjne czeskie danie, które cieszy się dużą popularnością. Przygotowywane są z wołowych flaków, które gotuje się razem z cebulą, warzywami korzeniowymi i różnymi przyprawami. Zupa ma wyraźny smak i aromatyczny zapach dzięki dodatku czosnku i majeranku. Zwykle podawana jest z chlebem lub szczypiorkiem. W niektórych regionach dodaje się również ziemniaki lub śmietanę. Flaki są popularne nie tylko jako danie główne, ale także jako doskonałe jedzenie po uroczystościach i rodzinnych spotkaniach.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (41 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Zupy
Tag: gotowanie, obiad, łatwy, zwykły dzień, kolacja, czeski, łatwy, zupy, dania z podrobów, gulasz, pikantny

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Flaczki z flaków.

Dodaj komentarz