Flaczki z flaków

Jeśli cieszysz się sycącymi zupami i masz czas na przygotowanie, spróbuj zupy flakowej. Ma doskonały aromat i smak papryki, a świetnie syci. Najlepiej smakuje z…
Składniki, których potrzebujesz
3/4 kg flaků
1 cebula
słodka mielona papryka
1 szczypta ostrej papryki
majeranek
1 łyżeczka pasty czosnkowej
smalec (lub olej)
zasmażka
sól
mielony pieprz
Sposób przygotowania
Flaki dokładnie opłukujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy bez soli, aż zmiękną. Ten proces trwa około 3 godziny.
Na patelni rozgrzewamy smalec lub olej, na którym smażymy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy pastę czosnkową, słodką i ostrą paprykę i pozwalamy uwolnić się aromatowi. Ważne jest, aby pamiętać, że po uwolnieniu aromatu papryki należy natychmiast dolać wodę, inaczej papryka może stać się gorzka.
Ugotowane flaki kroimy i wkładamy je do garnka z cebulą i papryką. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zasmażkę, solimy i pieprzymy i gotujemy przez około pół godziny, od czasu do czasu mieszając.
Zanim zakończymy gotowanie, doprawiamy potrawę majerankiem, który delikatnie podgrzewamy w dłoniach.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Flaczki z flaków
Flaki to tradycyjne czeskie danie, które cieszy się dużą popularnością. Przygotowywane są z wołowych flaków, które gotuje się razem z cebulą, warzywami korzeniowymi i różnymi przyprawami. Zupa ma wyraźny smak i aromatyczny zapach dzięki dodatku czosnku i majeranku. Zwykle podawana jest z chlebem lub szczypiorkiem. W niektórych regionach dodaje się również ziemniaki lub śmietanę. Flaki są popularne nie tylko jako danie główne, ale także jako doskonałe jedzenie po uroczystościach i rodzinnych spotkaniach.